Natalia Postolachi este director executiv al Centrului de Asistenţă Socio-Medicală la Domiciliu CASMED, care a fost deschis acum aproape 10 ani. Pandemia de coronavirus a influențat activitatea instituţiei. Deşi, la un moment dat, chiar se gândea să închidă centrul, Natalia spune că a găsit totuşi puteri să-și asume această provocare. Un rol decisiv în acest sens a fost susținerea financiară din partea donatorilor externi.

Natalia mai povestește că îngrijirile la domiciliu au fost prestate în mod normal, cu unele ajustări, iar serviciul social a suferit schimbări radicale, pentru că specialiștii au început să lucreze online cu beneficiarii, care sunt persoane cu nevoi speciale. Ceea ce nu a fost deloc ușor, spune ea.

De asemenea, Grupurile de Acțiune Locală și mai multe organizaţii vor beneficia de susținere din partea Uniunii Europene pentru proiecte de dezvoltare rurală. Mai exact, este vorba despre finanțarea unor antreprenori, mici intervenții în infrastructură și promovarea valorilor locale.

Totodată, a fost asigurată continuitatea serviciilor oferite de Asociația „Inițiativa pozitivă”, organizație care sprijină persoanele cu HIV din țara noastră.

Iar prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova”, finanțat de Delegația Uniunii Europene, vor fi implementate şi acțiuni de reducere a impactului negativ al pandemiei COVID-19 la nivel local.

Ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, PETER MICHALKO, a spus că statele membre ale comunităţii au mobilizat toate mijloacele pe care le au pentru a susține consolidarea instituţiilor de sănătate publică din ţara noastră și pentru a atenua impactul pandemiei de coronovirus.

Acest eveniment s-a desfăşurat online, în cadrul seriei EU Talks/Vorbește cu Europa.