Socialiștii ar pregăti trecerea SIS și SPPS de la Președinție - la Parlament și Guvern
Politic 20 noiembrie 2020, 18:22 | 6265

Igor Dodon pare tentat să umble cu instituțiile strategice ale statului după sine. Surse Jurnal TV susțin că socialiștii ar intenționa să introducă în Parlament un proiect care prevede transferul Serviciului de Informații și Securitate din subordinea președintelui înapoi în subordinea Parlamentului. Un alt proiect elaborat de socialiști ar prevedea trecerea Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat de la Președinție - la Guvern. Asta în condițiile în care Guvernul este controlat de PSRM, iar, potrivit analiștilor politici, după înfrângerea la prezidențiale, Dodon își mută centrul de comandă de la Președinție la Parlament - acolo unde și-ar fi încropit o majoritate parlamentară neoficială împreună cu partidul „Șor” și neafiliații. Subiectul a fost discutat aprins aseară în "Cabinetul din umbră" de la Jurnal TV.

În 2016, în perioada guvernării Plahotniuc, Serviciul de Informații și Securitate a migrat sub oblăduirea Parlamentului după ce asimilase Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat. Atunci, în decembrie 2016, decizia guvernării controlate de Plahotniuc îl nemulțumea pe proaspăt alesul președinte Igor Dodon.

IGOR DODON, 1 decembrie 2016: „Gândul că poporul a ales un președinte antioligarhic le dă fiori exponenților regimului. Frica de un președinte al poporului îi face să recurgă la acțiuni banditești pentru a fura din atribuțiile șefului statului. Proiectul de lege care prevede trecerea SPPS-ului în subordinea SIS-ului, iar SIS-ul în subordinea Parlamentului, trădează teama de un președinte puternic, pe care nu-l pot controla.”

Spunea Igor Dodon în 2016 după victoria în alegerile prezidențiale. La 18 iunie 2019, la scurt timp după ce Plahotniuc a pierdut puterea și a fugit din Moldova, deputații au decis trecerea Serviciului de Informații și Securitate, cu tot cu SPPS, în subordinea președintelui Republicii Moldova. La 25 iunie 2019, Igor Dodon l-a numit în funcție pe actualul șef al SPPS, Iaroslav Martin. A ținut și un discurs cu această ocazie.

IGOR DODON, 25 iunie 2019: „Am spus că vom face tot posibilul pentru ca SPPS să revină acolo unde trebuie să revină - în subordinea Președinției. Eu consider că a fost o greșeală în 2016, care recent a fost reparată."

După eșecul de duminica trecută al lui Igor Dodon la alegerile prezidențiale, socialiștii s-au răzgândit - vor ca Serviciul de Informații și Securitate să treacă înapoi în subordinea Parlamentului, ca pe vremea lui Plahotniuc, iar Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat să treacă în subordinea Guvernului, care tot de socialiști este controlat. Argumentul lor este că noul președinte, Maia Sandu, ar putea destabiliza situația având SIS-ul și SPPS-ul în subordine.

ADRIAN LEBEDINSCHI, deputat PSRM: "Știți care a fost greșeala doamnei Sandu. Ea credea că venind în funcția de președinte a țării, ea va conduce toată Moldova. Îmi place ideea, pentru că dacă vine domna Maia Sandu să distabilizeze situația în aceste structuri de forță."

IGOR GROSU, președintele fracțiunii PAS: "Dodon prin acțiunile lui vrea să destabilizeze situația. Nu face nimic decât decât a destabiliza. Este o încercare de a-și pune la adăpost lucrurile mai puțin bune pe care le-a făcut de-a lungul mandatului, prin punerea SIS-ului la dispoziția Parlamentului. Va vrea să facă niște remanieri. Noi îi spune pe această cale încă președintelui Dodon că asta nu o să-i reușească. Dânsul nu se gândește la instituții...se gândește la confortul lui."

CHIRIL MOȚPAN, deputat PPDA: "Știți ce este grav, faptul că niște instituții de stat au devenit piese de joc, de schimb între politicieni. Astăzi îi place așa, mâine îi place altfel. Degradează sistemul de drept din Republica Moldova. Nu poate să joace fiecare cum îi dorește lui rânza."

Contactați de Jurnal TV, reprezentanții Serviciului de presă al SPPS și SIS, ne-au spus că nu comentează declarațiile unor politicieni. Iar reprezentata Președenției, Carmena Sterpu, nu ne-a răspun nici la apel, nici la mesaj.

Opinia ta contează. Comentează!