Mașini de demnitari, scumpe și de lux
Economic 23 aprilie 2018, 19:50 | 5338

În toată armata de funcționari sunt unii, care nu-și mai taie din pofte, când ajung în fotolii. Nu pot și nici nu vor. În cea mai recentă ediție a campaniei ”Boierii Moldovei sărăcite” am trecut în revistă un șir de demnitari care se laudă cu cele mai scumpe mașini. Sunt simpli deputați, miniștri sau judecători. Declarațiile de avere ale acestora nu coincid cu prețul real al achizițiilor de milioane. De unde provin asemenea bani, rămâne o taină. Până ajungeți să vedeți a doua parte a investigației noastre, iată un sumar al celei din urmă ediții.

Anul trecut, Ștefan Creangă, ales al poporului pe listele PLDM, dar cooptat în scurt timp de fracțiunea parlamentară a PD, și-a procurat un automobil Jaguar. Bolidul a costat 48 de mii de euro. Deputatul circulă cu mașina de serviciu, iar luxoasa achiziție servește necesităților soției legislatorului.

Pentru același model de mașină a optat și un judecător de la Curtea de Apel Chișinău - Xenofon Ulianovschi, tatăl actualului ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi. Mașina a fost procurată în leasing cu 38 de mii 900 de euro. Ulianovschi s-a angajat să restituie banii până în 2020, plus dobândă de 8,9 procente anual.

Cea mai scumpă mașină la Curtea de Apel Chișinău, o conduce însă judecătorul Eugeniu Clim. Acesta și-a procurat anul trecut un Mercedes cu doar 50 de mii de euro deși, potrivit siteurilor distribuitorilor, modelul costă cu cel puțin cu 2000 de euro mai mult, chiar și în cea mai ieftină complectație.

În rândul judecătorilor sunt la modă și BMW-urile. Magistrata Maria Guzun de la Curtea de Apel Chișinău și-a cumpărat anul trecut un automobil de aproape 400 de mii de lei. Vehiculul este înregistrat însă pe numele soțului magistratei, Ion Guzun, care este judecător la Curtea Supremă de Justiție.

O mașină scumpă și-a luat anul trecut și ministrul Finanțelor, Octavian Armașu. Un Volvo, pe care demnitarul a dat aproape 45 de mii de euro. Anul trecut, familia sa a înregistrat venituri de peste un milion de lei din salarii și dobânzi bancare. Ministrul a moștenit 38 de mii de euro de la tatăl său, a vândut un apartament cu 45 de mi de euro, o mașină cu 25 de mii de lei și a câștigat 150 de mii din darea în arendă a unor terenuri agricole. Menționăm că în 2016, activistul Andrei Donică i-a turnat în capul lui Octavian Armașu o căldare cu lapte, în semn de protest față de decizia autorităților de a pune pe umerii cetățenilor miliardul furat din sistemul bancar din țara noastră.

Proaspătul ministru al Economiei, Chiril Gaburici și-a cumpărat anul trecut două automobile de lux. La alte patru unități de transport din garajul său, inclusiv un Porsche de 65 de mii de euro și un Hyundai de 26 de mii. În 2017 s-a adăugat o mașină electrică marca Tesla,cu o valoare de 30 de mii de euro și un BMW care costă peste 42 de mii de euro. Asta în timp ce singurul câștig pe care îl declară Gaburici este un salariu anual de 7 mii 700 de lei, pe care l-a primit de la una dintre firmele sale. Chiril Gaburici a refuzat să răspundă la întrebările privind veniturile sale.

Aceștia nu sunt singurii demnitari care și-au reînnoit garajul în 2017. Continuăm lista funcționarilor care și-au cumpărat automobile scumpe anul trecut în ediția următoare a Jurnalului Săptămânii. Emisiunea va fi difuzată sâmbătă, începând cu ora 19 și în reluare duminică, de la ora 18.

Opinia ta contează. Comentează!