Motorina va fi mai scumpă decât benzina
Economic 29 martie 2022, 15:37 | 1047

Mâine, prețul motorinei îl va depăși, pentru prima oară, pe cel al benzinei. Șoferii vor plăti 27 de lei și 25 de bani, pentru un litru de motorină, cu 28 de bani mai mult decât astăzi. Benzina se va scumpi cu șase bani și va ajunge la 27 lei și 17 lei litrul. Anterior, ANRE dădea asigurări că prețul la carburanți urmează să scadă la sfârșitul lunii martie.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit noi prețuri plafon pentru carburanți, pornind de la fluctuațiile pe piața produselor petroliere.

Într-un comunicat remis presei, ANRE explică că pe parcursul lunii martie, piețele internaționale au înregistrat două valuri consecutive de creștere a cotațiilor la produsele petroliere. Acestea reprezintă consecința directă a evenimentelor din Ucraina și a sancțiunilor impuse Federației Ruse de către țările occidentale. Cel mai mult s-a făcut resimțită oferta redusă de motorină în raport cu cererea, statele europene fiind cele mai expuse.

Importurile din Rusia reprezintă aproximativ 15% din consumul de motorină al Europei, iar rafinăriile de pe continent importă și petrol din Rusia, pentru a produce local carburanți pentru piața europeană. Dacă anterior, prețul motorinei pe piețele internaționale era mai ieftin cu 30-120 dolari pentru tonă, atunci pe parcursul lunii martie acesta a ajuns să depășească prețul benzinei, în unele zile fiind mai mare cu 100-170 dolari pentru tonă.

Începând cu 17 martie, piețele internaționale au intrat în al doilea val de creșteri, care din 24-25 martie a început să se resimtă și în Republica Moldova. Al doilea val de creșteri a majorat cotațiile cu 156 dolari pentru tona de benzină și 320 dolari pentru tona la motorină, care, în următoarele zile, va mai dicta trendul mediei calculate de către ANRE.

Prețul maximal de comercializare a benzinei și motorinei de tip standard a crescut față de debutul toamnei, cu 7,10 lei per litru, în cazul benzinei, și cu 11 lei per litru, pentru motorină.

Opinia ta contează. Comentează!