Pentru primii 50 de metri cubi, consumatorii vor achita 6,8 lei pentru un cub, iar Guvernul - 4,3 lei
Economic 10 noiembrie 2021, 19:23 | 1752

Toți consumatorii casnici, inclusiv cei cu palate și venituri mari, vor beneficia de compensații urmare a majorării tarifului la gaze. Sprijinul din partea Guvernului va fi gradual, în funcție de consum. De asemenea, a fost majorat ajutorul social pentru perioada rece a anului pentru familiile nevoiașe. Deciziile au fost votate astăzi la Guvern.

Pentru o perioadă de cinci luni, adică noiembrie 2021-martie 2022, pentru consumul de gaz compensația va fi aplicată în două trepte. Pentru primii 50 de metri cubi – prețul va fi de 6,8 lei. Pentru următorii 100 de metri cubi - consumatorii vor achita 7,9 lei. Restul sumei, până la tariful aprobat de ANRE, o va achita Guvernul. Familiile care vor arde mai mult de 150 de metri cubi - vor achita restul consumului la prețul de 11 lei și opt bani. De aceste compensații vor beneficia 746 de mii de familii.

Natalia Gavrilița, prim-ministrul Republicii Moldova: "Acest program de compensații se va limita la consumatorii casnici."

De ajutor guvernamental vor beneficia și familiile din municipiile Chișinău și Bălți conectate la sistemul centralizat de încălzire. Este vorba de 222 de mii de consumatori casnici.

Marcel Spatari, ministrul Muncii și Protecției Sociale: "Tariful actual la încălzire în Chișinău este de 1.121 de lei pentru o gigacalorie. În cazul în care prețul va crește, conform estimărilor noastre, noi vom compensa 2/3 din creștere și această compensație va fi echivalentă cu 450 de lei."

Tot astăzi, Guvernul a decis majorarea ajutorului oferit pentru perioada rece a anului familiilor nevoiașe de la 500 la 700 de lei pe lună. În total, vor beneficia de acest ajutor 300 de mii de familii - cu 88 de mii de familii mai multe în comparație cu anul trecut. Pentru pachetul de compensare aprobat astăzi de Guvern au fost alocate 1,6 miliarde de lei.

Opinia ta contează. Comentează!