Semnatarii declarației - Ștefan Gligor, Victor Ciobanu, Stella Jantuan, Alexei Tulbure, Tudor Șoitu și Sergiu Tofilat - spun că inițiativa de privatizare a companiei ”Metalferos” are drept scop îmbogățirea ilicită a unor politicieni și prejudicierea intereselor statului și cetățenilor.

Potrivit experților, delapidările de la ”Metalferos” s-ar fi cifrat la cel puțin un miliard de lei anual.

Tentativa de privatizare în grabă a întreprinderii ”Metalferos” este o încercare de a acoperi furturile care au avut loc la această companie pe parcursul mai multor ani de zile, spun experții.

Experții cred că inițiativa președintelui Igor Dodon de a privatiza o întreprindere strategică pentru economia națională, precum ”Metalferos”, urmărește transformarea unui monopol de stat în unul privat.

Șefa Secției protocol și comunicare a Președinției, Carmena Lupei, ne-a spus că nu comentează declarațiile experților economici. Propunerea privind înstrăinarea companiei ”Metalferos” a fost lansată de Igor Dodon pe 27 ianuarie curent. Peste o oră de la declarația președintelui, premierul Ion Chicu a anunțat că ”în perioada imediat următoare, Guvernul va scoate la privatizare întreprinderea Metalferos”. Compania a fost acuzată în repetate rânduri de evaziune fiscală și spălări de bani. În ultimii opt ani, la ”Metalferos” au fost patru șefi. Doar directorul financiar al întreprinderii, Serghei Catană, activează acolo din 2007. Catană este și nașul de cununie al președintelui Igor Dodon.