Blonschi a fost adus la judecată
Justiţie 11 ianuarie 2024, 20:09 | 659

Trei persoane, între care un preot, au mers la Judecătoria Chișinău cu sediul Buiucani ca să garanteze pentru eliberarea din arest preventiv a omului de încredere a lui Vladimir Andronachi, Anatolie Blonschi, reținut în dosarul „Frauda Bancară”. Informația a fost comunicată de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, după ce ședința de judecată, la care a fost prezent Blonschi, a fost întreruptă și va fi reluată luni, 15 ianuarie.

VERONICA DRAGALIN, procuror Șef al Procuraturii Anticorupție: "La ședința de astăzi, avocații au depus o cerere să înlocuiască măsura preventivă de arest preventiv cu garanția personală. S-a început examinarea cererii, au fost propuse trei persoane pentru a depune acele garanții. Aceeași procedură a fost folosită pentru Vladimir Andronachi, unde până la urmă judecătorul a fost de acord."

Cele trei persoane, care au venit să garanteze pentru Anatolie Blonschi și nu au mai apucat, nu au vrut să le ofere detalii jurnaliștilor, decât să confirme că sunt prieteni cu Blonschi de mai mulți ani.

Preotul Nectarie, starețul Mănăstirii Horești: "Din presă am aflat că s-a întors domnul Anatolie, care se spovedește la mine și care este un enoriaș al Mănăstirii noastre și nu am putut fi indiferent pentru ca să stau pur și simplu. Eu am venit să spun de unde îl cunosc și cum îl cunosc de atâția amar de ani. Nimeni nu m-a chemat, nimeni nu m-a invitat, de bună voie am venit."

După ce ședința de judecată a fost întreruptă, Anatolie Blonschi a fost escortat de mai mulți polițiști la Penitenciarul numărul 13. Acesta nu a răspuns la întrebările jurnaliștilor.

Și Vladimir Andronachi, vizat în aceeași cauză penală, a fost scump la vorbă.

VLADMIR ANDRONACHI, fost deputat PD: "-Cunoșteați că o să se predea Anatolie Blonschi? -Nu cunoșteam. -Dl Andronachi, sunteți rudă, prieten cu Anatolie Blonschi? -Nu fac declarații și nici nu comentez absolut nimic. -Când ultima dată ați vorbit cu el, chiar și la telefon? -Mulți ani în urmă."

Potrivit Centrului Național Anticorupție, Blonschi a fost reținut marți, 9 ianuarie 2024, la vama Leușeni-Albița. Acesta este acuzat de complicitate la spălare de bani, în interesul unei organizații criminale, acțiuni manifestate prin convertirea și transferul mijloacelor financiare în sumă de 600 000 de euro, obținute pe cale infracțională de la Banca de Economii SA în noiembrie 2014. După o serie de tranzacții suspecte și transferuri pe conturile unor companii nerezidente și rezidente, banii au fost introduși în circuitul legal al Republicii Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!