Guvernul a aprobat astăzi compensarea majorării dobânzii, până la 50%, și modul de acordare a compensațiilor
Economic 27 iulie 2022, 20:07 | 672

Guvernul a aprobat astăzi compensarea majorării dobânzii, până la 50%, și modul de acordare a compensațiilor pentru a reduce riscul de intrare în incapacitate de plată a beneficiarilor Programului „Prima Casă”. Proiectul vine pentru a diminua impactul scumpirii creditelor.

Cetățenii Republicii Moldova vor plăti mai puțin pentru perfectarea pașapoartelor. Potrivit unui proiect de hotărâre, aprobat de Guvern, un pașaport eliberat în 20 de zile lucrătoare va costa 650 de lei, cu 35% mai puțin față de costul actual. Ar putea fi reduse și tarifele pentru eliberarea pașaportului în cinci și zece zile lucrătoare, iar pentru solicitanții obținerii actului în ziua adresării, costul va fi redus - de la 2 mii 130, la 2 mii 80 de lei. Ar pitea fi reduse tarifele pentru serviciile de confecționare a actelor de identitate pentru refugiați, apatrizi și beneficiarii de protecție umanitară, cu stabilirea acestora la nivelul celor aplicate la eliberarea actelor de identitate cetățenilor Republicii Moldova.

Cuantumul alocației lunare de stat pentru mai multe categorii de populație va fi majorat cu 300 de lei, începând cu 1 mai 2022. Alocația va crește de la 950 de lei la 1.250 de lei. Măsurile suplimentare de protecție socială, sub formă de majorări, vor fi aplicate participanților la cel de-al Doilea Război Mondial, foștilor deținuți în lagărele de concentrare fasciste, în ghetouri, în alte locuri de detenție forțată, create de Germania nazistă și de aliații acesteia, persoanelor angajate civil în armata de operații în anii celui de-al Doilea Război Mondial și persoanelor care s-au aflat în orașul Leningrad în perioada blocadei din 8 septembrie 1941 – 27 ianuarie 1944. Potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale, din aceste categorii fac parte aproape 180 de persoane.

Guvernul a aprobat Decizia privind compensarea majorării dobânzii, până la 50%, și modul de acordare a compensațiilor pentru a reduce riscul de intrare în incapacitate de plată a beneficiarilor Programului „Prima Casă”. Compensația se va acorda lunar persoanelor care au statutul de beneficiar în cadrul Programului de stat „Prima Casă”. Calculul și achitarea compensației se va efectua pentru perioada iulie 2022 – decembrie 2022. Transferul compensațiilor pentru luna iulie se va efectua în luna august curent, după punerea în aplicare a hotărârii de Guvern. În cazul stingerii anticipate a creditului ipotecar, transferul compensației încetează din luna următoare celei în care a fost achitată ultima rată. A fost aprobată și decizia privind alocarea mijloacelor financiare din Fondul de rezervă al Guvernului, de 42 milioane lei, pentru acoperirea acestor cheltuieli.

Opinia ta contează. Comentează!