Deputații au adoptat astăzi un nou mod de alocare a profitului Băncii Naționale către venitul bugetului de stat
Economic 6 martie 2020, 20:25 | 1605

Deputații au adoptat astăzi un nou mod de alocare a profitului Băncii Naționale către venitul bugetului de stat. Igor Dodon și unii deputați PSRM cred că modificarea legislativă va permite ca recuperarea banilor fraudați să nu se mai facă din buzunarul cetățenilor, ci din sistemul bancar. În același timp, opoziția pro-europeană atrage atenția asupra unor riscuri, cum ar fi inflația și stabilitatea prețurilor. Unii deputați din opoziție afirmă că proiectul este unul electoral, zămislit doar pentru a-i crește imaginea lui Dodon.

Venit în plenul Parlamentului, ministrul Finanțelor a explicat că noile modificări legislative presupun că în cazul în care capitalul statutar constituie de la 4 la sută până la 10 la sută, din totalul obligaţiilor monetare ale Băncii Naţionale, 50 la sută din profitul disponibil pentru distribuire va fi alocat la venitul bugetului de stat. Dacă acest capital statutar constituie mai mult de 10 la sută din totalul obligaţiunilor monetare ale BNM, profitul disponibil pentru distribuire va fi transferat în întregime la venitul bugetului de stat. Deputații din opoziție s-au întrebat dacă vor putea fi acoperite pierderile financiare în cazul unei crize valutare sau a întregului sistem bancar.

Deputații PSRM și PD au votat proiectul de lege în ambele lecturi. Replica lui Igor Dodon a fost plasată pe Facebook. El scrie că deputații din opoziție ar fi votat astăzi - cităm - ”împotrivă ca povara miliardului să fie scoasă de pe umerii cetățenilor”. Citat închis. 

Opinia ta contează. Comentează!