În cel puțin șapte raioane, producătorii au majorat deja prețul pâinii
Economic 6 octombrie 2021, 20:10 | 8013

Se scumpește pâinea! În cel puțin șapte raioane din țară producătorii au anunțat deja ajustări de preț, iar alți brutari spun că, până la sfârșitul anului, vor modifica și ei costurile. Mai mult de nevoie, se justifică aceștia. Potrivit lor, în ultima perioadă s-au scumpit carburanții, forța de muncă, dar și materia primă precum uleiul și făina, chiar dacă avem o recoltă bună de grâu în acest an. Responsabilii nu exclud că, după ce se va scumpi gazul și electricitatea, vor urma noi majorări de preț și la produsele de panificație.

Produsele utilizate la producerea pâinii s-au scumpit inițial anul trecut, din cauza secetei, care a afectat recolta din 2020. Atunci, făina a devenit cu 70 la sută mai scumpă, iar prețul uleiului s-a dublat. Brutarii au ajustat atunci costurile și au scumpit pâinea cu până la 20%. Anul acesta însă situația se repetă.

VICTOR NISTORICĂ, administratorul unei brutării din Ialoveni: "Neplăcut am fost surprinși că furnizorii de materie primă au început să ne anunțe că iarăși cresc prețurile. Și s-a întâmplat subit, fie că e producție internă sau de export."

DIANA POPA, reporter Jurnal TV: "Dacă acum un an, prețul acestui baghet era de 3 lei, acum trebuie să scoateți din buzunar cu un leu mai mult. Însă, până la sfârșitul anului, prețul ar putea creste și până la chiar 5 lei."

Victor, proprietarul unei brutării din Ialoveni, susține că nu a fost pregătit financiar pentru noi scumpiri. În pofida recoltei bogate de grâu, prețul făinii a crescut din nou, iar distribuitorii de materie primă susțin că scumpirile vor continua.

VICTOR NISTORICĂ, administratorul unei brutării din Ialoveni: "Nu înțelegem deloc. Nu ne-am așteptat. Ne așteptăm că fiind o roadă bună, să mai scadă prețurile și poate să mai creștem salariile un pic. S-a întâmplat exact invers."

Brutarul susține că acum încearcă să păstreze același preț, dar în următoarele luni cu siguranță va fi nevoit să scumpească toate produsele de panificație.

VICTOR NISTORICĂ, administratorul unei brutării din Ialoveni: "Mai ales că pentru plăcinte avem contracte de export și livrăm în România. Acolo este un preț pe care ți-l asumi pe minim un an înainte. Noi nu-l putem schimba."

Scumpirea pâinii a început încă din septembrie. Cel puțin în șapte raioane, precum Glodeni, Șoldănești, Orhei și Hîncești, producătorii au crescut prețurile cu 5-10 la sută.

Da cel mai mare combinat de panificație din nordul țării, de exemplu, unele franzele s-au scumpit cu cel puțin zece bani. Directorul companiei susține că ajustările de preț vor continua pe fondul creșterii tarifelor la gaze şi energie electrică.

EDUARD GRAMA, producător de pâine din Bălți: "Luând în considerare că în Moldova majoritatea producerilor sunt bazate pe gaz, vă dați seama. Dacă privim ce se vorbește în mass-media și solicitările ANRE-ului de majorare cu 30-35%, automat o să afecteze costurile MUSCA și la materia prima și la producere."

În aceste condiții, producătorii susțin că statul ar putea veni cu mecanisme de subvenționare până se stabilizează piața, astfel încât să-și poată face rezerve de materie primă la prețuri mai mici. Responsabilii din Ministerul Agriculturii, susțin însă că scumpirile ar fi trebuit să aibă loc încă din primăvară, astfel încât prețurile să fie ajustate treptat.

VASILE ȘARBAN, secretar de stat, Ministerul Agriculturii: "Toți au ținut aceste prețuri nefondate economic, sincer să fiu. Nu este clar. Sau până acum au avut profituri mai mari sau au fost părtași la o concurență neloială, acolo unde au vrut să mențină niște prețuri mici, compensându-le din alte produse, ca să „distrugă” o altă întreprindere din același gen de activitate."

Dacă însă costul pâinii va continua să crească exagerat, Ministerul amenință că va sesiza Consiliul Concurenței. Experții susțin că scumpirea pâinii a început de la creșterea prețului la grâu, care este mare în pofida recoltei bogate din acest an. Se întâmplă din cauza prețului la bursele internaţionale, spun specialiștii. Anul acesta continuă să se majoreze lunar și costurile la derivatele folosite în producere. Este vorba de ulei, margarină, cutii, peliculă și combustibilul.

Opinia ta contează. Comentează!