Image-Description
Iarna intră în drepturi în ajun de Revelion. De mâine încep ninsorile în Republica Moldova
Meteo 26 decembrie 2019, 13:52 | 27532

Zăpada s-ar putea așterne în Republica Moldova începând de vineri, 27 decembrie, când se așteaptă ninsori în regiunile din centru și nord, însoțite periodic de vreme însorită. Sâmbătă, 28 decembrie, ninsorile se vor intensifica, extinzându-se pe întreg teritoriul țării, potrivit prognozelor emise de Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

În următoarele zile se așteaptă temperaturi între -2 și +5 pe parcursul zilei și până la -6 noaptea, anunță meteorologii.

prognoza meteo pentru următoarele 7 zile

Potrivit meteorologilor, în decembrie, pe teritoriul Republicii Moldova, ploile constituie aproximativ 50 la sută din norma precipitațiilor. Cantitatea precipitațiilor sub formă de zăpadă constituie în medie mai puțin de 20% din norma lunară.

Stratul de zăpadă se poate stabili pretutindeni după 5 decembrie, însă termenul variază de la an la an. Acesta nu depășește de obicei grosimea de 5 cm, deși în perioada de observații a Serviciului Hidrometeorologic de Stat a fost înregistrat un caz când grosimea maximă a stratului de zăpadă a ajuns până la 60 cm – pe 1 decembrie 1975, la Cahul.

În acest context, șoferii sunt îndemnați să-și echipeze automobilele cu pneuri de iarnă, iar în portbagajul mașinii să țină lopată, nisip, haine calde, o pătură și rezerve de apă.

De asemenea, persoanelor care călătoresc li se recomandă să țină bateria telefonului încărcată, iar în caz de situații de risc să apeleze de urgență la Serviciul 112. Totodată, oamenii sunt rugați să evite deplasarea pe porțiuni unde atârnă crengi și cabluri electrice, pentru a evita traumatismele.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie