Ex-guvernatorul BNM Dorin Drăguțanu și ex-viceguvernatorul BNM Ion Sturzu vor compărea pe banca acuzaților
Justiţie 4 iulie 2022, 17:10 | 1193

Fostul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, va compărea pe banca acuzaților. Procuratura Anticorupție a anunțat că a finalizat un nou episod din dosarul penal denumit generic „Frauda bancară”. În același dosar mai figurează doi foști viceguvernatori: Ion Sturzu și Emma Tăbîrţă. În prezent, atât Drăguțanu, cât și Sturzu sunt în libertate, iar Tăbîrță se află la tratament peste hotare.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, procurorii au finalizat urmărirea penală doar în privința lui Dorin Drăguțanu și a lui Ion Sturzu. În privința Emmei Tăbîrța, urmărirea penală nu a putut fi încheiată. Avocatul acesteia a declarat că clienta sa se află la tratament peste hotare. Fostul guvernator și cei doi ex-viceguvernatori sunt învinuiți de complicitate la săvârșirea infracțiunii de escrocherie și spălare de bani de către o organizație criminală, în proporții deosebit de mari.

Procuratura Anticorupție: "În perioada anului 2014, fostul guvernator al BNM, precum și alți doi viceguvernatori au acționat în interesele organizației criminale, conduse de către Vladimir Plahotniuc și au elaborat și implementat un plan bine determinat de sustragere în proporții deosebit de mari a mijloacelor financiare din sistemul bancar național. Procurorii au constatat că organizația criminală, condusă de Plahotniuc era constituită din mai multe grupări, din care făceau parte Veaceslav Platon, Vladimir Andronachi și Ilan Șor. Cel din urmă, controla de facto, prin interpuși băncile BC ”Unibank” SA, BC ”Banca Socială” SA, „Banca de Economii” SA."

În scopul reparării prejudiciului cauzat prin infracțiune și a eventualei confiscări speciale, procurorii au aplicat sechestre pe bunurile ex-guvernatorului BNM, Dorin Drăguțanu, în valoare totală de 1.684.072 de lei și, respectiv, pe bunurile unui ex-viceguvernator BNM, Ion Sturzu, în valoare totală de 2.480.660 de lei. L-am telefonat pentru o reacție pe Dorin Drăguțanu, dar acesta nu ne-a răspuns la apel. Le-am expediat mesaje și ex-viceguvernatorilor BNM, Ion Struzu și Emma Tăbîrță, dar la fel nu am primit niciun răspuns.

Potrivit urmăririi penale, faptele comise le-au permis membrilor organizației criminale să sustragă echivalentul a peste 2,5 miliarde de lei și să integreze banii sustrași în circuitul legal al Republicii Moldova și a altor state. În procesul urmăririi penale, Ministerul Finanțelor a fost recunoscut în calitate de parte vătămată, fiind prejudiciat de 13,5 miliarde de lei. Ministerul Finanțelor a fost recunoscut și în calitate de parte civilă, având în vedere acțiunea civilă înaintată ce vizează suma de aproximativ 23 de miliarde de lei.

Opinia ta contează. Comentează!