Vinificatorii muncesc în aceste zile la turații maxime, când strugurii sunt numai buni de cules
Social 23 septembrie 2025, 16:34 | 444

Vinificatorii muncesc în aceste zile la turații maxime, când strugurii sunt numai buni de cules. Se lucrează din zori până seara târziu și la vinăria familiei Gălușca, din Strășeni. Antreprenorul așteaptă în acest an aproape 80 de tone de poamă, iar vinul obținut urmează să ajungă pe piețele din Statele Unite și China.

VLADA TOMESCU, reporter Jurnal TV: "La această vinărie, culesul strugurilor este în plină desfășurare de peste o săptămână. Antreprenorul se așteaptă să strângă de pe 12 hectare de viță de vie o recoltă de... 80 de tone de poamă!"

Sergiu Gălușca a moștenit pasiunea de a face vin de la bunici și părinți. A decis să devină vinificator și a urmat studii în acest domeniu. Acum zece ani au fost puse bazele micii vinării, unde cresc și soiuri autohtone de struguri, dar și de import.

SERGIU GĂLUȘCA, vinificator: "Ne-am orientat mai mult spre soiuri albe, pentru că suntem în regiunea centru și avem aici Feteasca Regală, Feteasca Albă, Muscat, Chardonnay, Sauvignon, acestea sunt de bază. Avem și puțin Pinot Noir. Ceea ce au fost soiuri europene, le-am adus din Franța."

Vinificatorul spune că anul este unul bun din punct de vedere al productivității viței de vie, dar și al calității...

SERGIU GĂLUȘCA, vinificator: "După doi ani de secetă, când am avut o productivitate medie sau joasă, anul acesta avem o productivitate înaltă. Noi nu am fost afectați de înghețurile de primăvară, așa cum a fost afectată întreaga Europă. Noi presupunem că anul acesta vom avea 80 de tone, din care o să producem între 50-60 de tone de vin, pentru care avem deja piața de desfacere Statele Unite și China.Anul acest am exportat în jur de 80 de mii de sticle, am deschis o piață nouă, Danemarca."

La culesul strugurilor este implicată toată familia pentru a face față volumului mare de muncă.

TATIANA NIȚU, soacra lui Sergiu: "E grea, dar nouă ne place, noi muncim cu drag, cu dăruire.Toată familia e implicată, copiii acum sunt la școală, dar sâmbătă au cules și cei de șapte ani și cel de 16 ani. Toți suntem implicați."

În viitor, proprietarul vinăriei își propune să deschidă și o cramă pentru a găzdui oaspeții.

Opinia ta contează. Comentează!