În localitatea Mîhailo-Koțiubînske din regiunea Cernihiv, copiii s-au întors la rămășițele școlii lor bombardate de ruși
Social 31 august 2022, 19:58 | 475

Nu toți copiii vor putea să se bucure mâine de sunetul clopoțelului. În Ucraina, acolo unde Rusia a declanșat un război devastator, totul este sub semnul incertitudinii. În localitatea Mîhailo-Koțiubînske din regiunea Cernihiv, de exemplu, copiii s-au întors la rămășițele școlii lor bombardate de armata rusă.

Elevii au fost șocați să-și vadă școala o ruină. Au vizitat o cameră distrusă unde, înainte de război, studiau tehnologia computerelor.

SOFIA KLYSHNYA, elevă din Ucraina: "Sunt mâhnită. Am vrut să învăț aici anul acesta. Nu credeam că războiul va începe așa."

Elevii au primit manuale și au fost instruiți de către profesoara lor cum să folosească un adăpost anti-aerian.

OLENA SERDUK, profesoară din Ucraina: "Când răsună sirena, va suna, în reprize, și clopoțelul, așa încât copiii să nu confunde aceste sunete cu nimic și să se poată orienta, să găsească drumul."

În prima lună, copiii vor studia de la distanță deoarece liceul lor este situat la 35 de kilometri de granița cu Belarus. Prin urmare, este periculos ca elevii să se afle în școală.

OLENA SERDUK, profesoară din Ucraina: "Nu am mai trecut niciodată prin așa ceva, așa că nu știm cum e corect sau greșit. Este ca și cum ai învăța să înoți și ai fost aruncat în mare. Și înoți, pentru că trebuie să supraviețuiești. Vreau să dau cât mai mult copiilor, pentru că războiul i-a lipsit de multe. Iar ei trebuie să obțină o educație."

Pe 4 martie, o rachetă rusească a lovit liceul și a distrus o parte din acesta. Satul s-a aflat sub ocupație rusească timp de aproximativ o lună.

Opinia ta contează. Comentează!