Guvernul va aloca 60 de milioane de lei din fondul de rezervă, pentru procurarea vaccinurilor anti-COVID
Economic 11 martie 2021, 17:23 | 1673

Când guvernele lumii cumpărau deja vaccinuri anti-COVID, Guvernul de la Chișinău nu a prevăzut niciun leu pentru procurarea serului în bugetul pentru anul curent, iar acum scoate 60 de milioane de lei din fondul de rezervă, pentru a remedia cumva problema. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi de guvernul demisionar. Dozele cumpărate cu acești bani vor ajunge pentru a imuniza 5 la sută din populație.

Tatiana ZATÎC, Secretar de stat: "Cheltuielile pentru realizarea prezentei hotărâri vor constitui 60 milioane de lei, care sunt estimate pentru 338.600 de doze de vaccin calculat la un preț estimativ de 10 dolari. Ceea ce constituie circa 24,4 din necesarul de un milion 386.115 doze, ceea ce reprezintă 20 de procente din populația țării. Suplimentar vreau să menționez că pentru 20 de procente din populație va fi acoperit cu vaccinare de pe platforma COVAX, vaccin gratuit, 30 de procente vor fi procurate la preț preferențial."

Proiectul a fost votat de toți membrii Guvernului. În context, premierul interimar Aureliu Ciocoi a amintit de apelul făcut ieri către deputați de a ajuta Guvernul să procure mai repede vaccinuri.

AURELIU CIOCOI, premier interimar: "Ieri în cadrul Ședinței Biroului Permanent al Parlamentului am făcut un apel către deputați să permită Guvernului derogarea de la Legea privind achizițiile publice în așa fel încât să putem ieși la negocieri directe cu producătorii în ideea economisirii timpului."

Partidul Acțiune și Solidaritate a anuțat astăzi că susține inițiativa Guvernului.

DECLARAȚIE PAS VIZÂND DECIZIA GUVERNULUI: "PAS cheamă partidele politice din Parlament la dialog pentru a agrea o strategie comună privind vaccinarea în masă a populației și respectarea cu strictețe a normelor de protecție anti-COVID. În acest sens, PAS anunță că va vota pentru inițiativa de simplificare a procedurii de achiziționare urgentă a vaccinurilor anti-COVID."

Se arată în comunicatul de presă emis de PAS. Precizăm că ieri Alexandru Slusari, președintele fracțiunii Platforma DA a scris pe Facebook că „acordând Guvernului lui Ciocoi dreptul de a semna tratate internaționale sau de a opera rectificări bugetare, riscăm să avem acest guvern interimar pentru o perioadă nedeterminată. El va avea aproape toate prerogativele unui executiv legitim, dar nu va fi pasibil de sancțiuni din partea Parlamentului, acesta fiind visul grupărilor politico-criminale!”, a menționat Alexandru Slusari.

Opinia ta contează. Comentează!