Peste 100 de soldați au ieșit pe străzile Chișinăului, ca măsură împotriva pandemiei
Social 24 martie 2020, 21:28 | 2899

Pe străzile Chișinăului au apărut blindate cu mitraliere. Peste 100 de soldați au fost scoși astăzi din cazarmă, după ce Igor Dodon a semnat un decret care va permite implicarea Ministerului Apărării în gestionarea crizei provocate de COVID-19. Soldații vor patrula locurile publice pentru a asigura respectarea distanței sociale și, în caz de necesitate, să-i ajute pe cei vârstnici să evite locurile aglomerate. Părerile oamenilor de rând sunt împărțite: unii salută prezența armatei în stradă, alții se arată sceptici.

ALEXANDRU PÂNZARI, ministru al Apărării

Armata va fi în suportul poliției și a departamentului pentru stări excepționale. Legea prevede expres patru-cinci acțiuni expres ce poate face armata în astfel de cazuri. Este vorba despre restricționarea intrării și ieșirii din țară, delimitarea unor zone de carantină, este vorba despre transportarea oamenilor dintr-un loc în altul, unde prezumtiv sunt pericole pentru viața și sănătatea cetățenilor, și este vorba despre suportul organelor de aplicare a legii în unele acțiuni de asigurare a ordinii publice. În Municipiul Chișinău au fost antrenați mai mult de o sută de soldați și ofițeri, cu 20 de automobile specializate de luptă. Urmează acest număr să-l creștem în dependență de calculul de forță pe care îl va da Ministerul de Interne.

Vehiculele de producție americană cântăresc mai mult de trei tone și sunt dotate cu mitraliere. Înăuntru se află câte patru-cinci soldați echipați tun: fiecare dispune de câte un rucsac plin cu merinde și alte lucruri necesare, cum ar fi măștile de protecție. Părerile chișinăuienilor sunt împărțite: în timp ce unii încurajează măsura luată, alții se arată sceptici.

Militarii nu ar trebui să-i sperie pe cetățeni, consideră Igor Dodon, potrivit căruia, mașinile de luptă vor apărea și în alte localități din Republica Moldova. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie