Consiliul Europei: regulile de dizolvare a Parlamentului sunt stipulate în Constituție și interpretate de Înalta Curte
Politic 13 aprilie 2021, 19:44 | 3121

Zinaida Greceanîi a primit răspunsul secretarului general al Consiliului Europei la scrisoarea, în care șeful legislativului de la Chișinău se plângea că președintele Maia Sandu ar încerca să uzurpeze puterea în stat prin provocarea alegerilor anticipate. Se întâmplă cu două zile înainte ca Înalta Curte să se expună asupra existenței sau inexistenței circumstanțelor pentru dizolvarea Parlamentului. Chiar dacă răvașul de la Strasbourg este scris într-o manieră diplomatică, Zinaida Greceanîi spune că a înțeles din scrisoare că ”actualul Parlament nu poate fi dizolvat”. Deputații din opoziție afirmă însă că președintele Parlamentului interpretează cuvintele oficialilor europeni.

Într-un comunicat plasat pe site-ul Parlamentului se arată că președintele legislativului, Zinaida Greceanîi, a primit răspunsul secretarului general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, iar acesta va fi remis Curții Constituționale. Greceanîi ar fi avut și o discuție la telefon cu oficialul european, dar în înregistrarea video publicată a fost închis sunetul, fiind disponibile doar imaginile. În comunicat se arată că - cităm - ”Consiliul Europei a confirmat poziția sa anterioară – Parlamentul nu poate fi dizolvat dacă exista majoritate parlamentară”. În mesajul de la Strasbourg nu se spune însă nimic despre ”majoritatea parlamentară”.

SCRISOAREA SECRETARULUI GENERAL AL CE: "Consiliul Europei atribuie cea mai mare importanță respectării democrației și statului de drept, pentru care constituționalismul este un principiu fundamental. Regulile de formare a Guvernului și de dizolvare a Parlamentului sunt stipulate în Constituție și interpretate de Curtea Constituțională."

În scrisoare se mai arată că ”dizolvarea unui Parlament ales prin alegeri libere și echitabile pentru exprimarea voinței poporului este o măsură de ultim recurs care nu poate fi luată în mod facil, ci doar respectând spiritul și litera Constituției”, iar ”dacă autoritățile din Republica Moldova consideră că aceste chestiuni constituționale sunt susceptibile să reapară în viitor, Consiliul Europei este la dispoziția lor pentru a explora eventuale modificări constituționale, care ar putea fi necesare sau dezirabile”. Scrisoarea oficialului european, dar și interpretarea Zinaidei Greceanîi a fost comentată de către unii deputați din opoziție.

MIHAI POPȘOI, deputat al PAS: "Zinaida Greceanîi încearcă să manipuleze opinia publică și să pună presiune pe judecătorii Curții Constituționale. Doamna Greceanîi a emis un comunicat tendențios, prin care interpretează răspunsul secretarului general al Consiliului Europei. Asta în timp ce toate prevederile constituționale privind dizolvarea Parlamentului au fost îndeplinite - trei luni au trecut și două tentative de numire a guvernului au eșuat."

IURIE RENIȚĂ, deputat al Platformei DA: "Greceanîi interpretează după bunul plac scrisoarea secretarului general al Consiliului Europei privind oportunitatea legală a dizolvării actualului Parlament, în care, evident, nu figurează expres faptul că ”Parlamentul nu poate fi dizolvat dacă există majoritate parlamentară”."

Precizăm că joi, 15 aprilie, Curtea Constituțională se va expune asupra existenței sau inexistenței circumstanțelor pentru dizolvarea Parlamentului.

Opinia ta contează. Comentează!