Cămașa cu altiță, în patrimoniul UNESCO
Social 1 decembrie 2022, 17:26 | 907

Cămașa cu altiță a fost inclusă în lista reprezentativă a elementelor de patrimoniu cultural imaterial al umanității, a Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, chiar de ziua Națională a României. Anunțul a fost făcut de către ministrul Culturii, Sergiu Prodan, pe pagina sa de facebook. Cămașa cu altiță, numită diferit în funcție de regiune, este cunoscută și ca ”ie cu umăraș” sau ”cămașă răsucită”.

”Oare poate fi o binecuvântare mai mare în zi de sărbătoare, pentru un popor, care îmbracă aceeași ie, cântă în aceeași limbă și în pieptul căruia bate aceeași inimă?”, a întrebat într-un mesaj publicat pe facebook ministrul Culturii Sergiu Prodan.

MESAJUL MINISTRULUI PRODAN: "De aici, din Rabat, Maroc, unde mă aflu împreună cu colegii de peste Prut, la sesiunea Comitetului Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, ne dorim ca această zi de 1 decembrie 2022 să rămână în istorie ca fiind ziua în care „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” a fost inclusă în Lista reprezentativă a elementelor de patrimoniu cultural imaterial al umanității."

Dosarul transnațional „Arta cămășii cu altiță - element de identitate culturală în România și Republica Moldova”, pentru înscrierea elementului în Lista reprezentativă a elementelor de patrimoniu cultural imaterial a umanității UNESCO, a fost depus pe 29 martie 2021. Acesta reprezintă o cercetare amplă a cămășii cu altiță și cuprinde informații referitoare la denumirile locale și regionale, arealul de manifestare, reperele etnografice și istoriografice, dar și descrierea elementului: materii prime, instrumentarul de lucru, croiul, decorul, tehnicile de broderie, cromatica, motivele, practicanți, semnificația socio-culturală, precum și cadrul legal în domeniul protejării patrimoniului cultural imaterial și măsurile ce urmează a fi implementate de către toate instituțiile din domeniu. Elementul a fost clasat în Registrul național al patrimoniului cultural imaterial al Republicii Moldova prin Ordinul 105 din 2021.

Cămașa cu altiță este numită diferit în funcție de regiune. De exemplu, în Oltenia, Muntenia și Transilvania este numită ”ciupag”, în sudul Transilvaniei este cunoscută ca ”ie cu umăraș”, în Arad - ca ”spăcel”, în Vrancea - drept ”cămașă răsucită”, iar în Neamț și Suceava, ”cămeșă cu lăncez”.

Până acum, Republica Moldova şi România au reușit să înscrie trei elemente în Patrimoniul Imaterial UNESCO. Este vorba despre „Colindatul în ceată bărbătească”, în 2013, „Tehnici tradiționale de realizare a scoarței”, în 2016, și „Practicile culturale asociate zilei de 1 Martie”, în 2017.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie