Maia Sandu le-a cerut statelor democratice să nu adăpostească fugarii și corupții din Republica Moldova
Politic 7 decembrie 2022, 17:39 | 804

„Republica Moldova este supusă unor atacuri hibride din partea Rusiei și a grupărilor corupte susținute de Rusia”. Declarația a fost făcută de președintele Maia Sandu la Washington, în cadrul Conferinței Internaționale Anticorupție 2022. Oficialul de la Chișinău le-a transmis participanților la eveniment, printre care șefi de stat, lideri de afaceri și directori de instituții financiare din peste 140 de țări, că ”Republica Moldova are nevoie ca hoții, care fură aici banii să nu găsească refugiu în statele democratice”.

”Nu mai adăpostiți fugari, deschideți-vă propriile investigații dacă vreți să ajutați cu adevărat Republica Moldova”, a declarat Maia Sandu la cea de-a XX-a Conferință Internațională Anticorupție care se desfășoară la Washington și care este cel mai mare forum global independent de combatere a corupției.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Corupția, mai ales în funcțiile politice, a avut un efect devastator asupra Republicii Moldova. În 2014, țara noastră a trecut prin cea mai mare fraudă bancară din istorie, raportată la Produsul Intern Brut al statului. Aproape 12% din PIB-ul țării au fost furate, în câteva luni. Gândiți-vă la toate investițiile ratate în urma acestei crime: în securitate energetică, infrastructură, educație sau sănătate."

Maia Sandu a mai spus că atunci când conducerea unei țări manifestă o voință politică puternică de combatere a corupției, comunitatea internațională trebuie să fie capabilă să o recunoască și să acționeze rapid, pentru a o susține pe deplin.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Noi plătim un preț mare pentru progresul nostru către o societate deschisă și liberă. Republica Moldova este supusă astăzi unui atac hibrid din partea Rusiei, pentru că a refuzat înțelegeri geopolitice tulburi, pentru că a făcut ferm și fără echivoc o alegere democratică, pro-europeană. Chiar acum, grupuri corupte, susținute de Rusia, folosesc fondurile furate de la oamenii din Republica Moldova pentru a submina eforturile noastre de reformă, a ne destabiliza instituțiile, a incita la violență și a răsturna un guvern pro-european ales democratic."

Printre vorbitori, în cadrul conferinței de cinci zile, se numără secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, președintele Băncii Mondiale, David Malpass, și administratorul USAID, Samantha Power. De altfel, Maia Sandu a avut marți seară, la Casa Albă, o discuție cu vicepreșdintele Statelor Unite, Kamala Harris, iar înainte de aceasta s-a întâlnit cu Secretarul de Stat al Trezoreriei americane, Janet Yellen. Tot marți, șefa statului a avut o întrevedere cu ambasadorul Statelor Unite la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

Opinia ta contează. Comentează!