Vlad Filat va primi 7500 de euro drept prejudiciu moral din partea statului Republica Moldova
Justiţie 31 ianuarie 2023, 19:49 | 1902

Fostul premier Vlad Filat va primi 7 mii 500 de euro drept ”prejudiciu moral” din partea statului Republica Moldova. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat încălcarea dreptului lui Filat la un proces echitabil.

Vlad Filat s-a plâns la CEDO că audierile nu au fost publice și că instanțele naționale nu au luat măsuri pentru a asigura prezența martorilor apărării, cerând despăgubiri în valoare de 30 de mii de euro și acoperirea cheltuielilor de judecată, în valoare de 8 mii 400 de euro. CEDO a decis însă că Guvernul îi va plăti fostului premier 7 mii 500 de euro.

În 2019, Vlad Filat, condamnat la nouă ani cu executare într-un dosar de corupție, a fost eliberat după ce a ispășit patru ani și șase săptămâni din pedeapsă. Eliberarea lui Filat înainte de termen a fost posibilă după ce Judecătoria Chișinău i-a redus termenul de detenție cu 685 de zile, din cauza condițiilor precare de detenție.

Codul de procedură penală prevede că orice persoană deținută în condiții inumane de detenție este în drept să ceară reducerea termenului de pedeapsă sau despăgubiri financiare. După reducerea termenului de detenție, șeful Penitenciarului nr.13 a solicitat eliberarea condiționată a lui Filat pe motiv că acesta a ispășit două treimi din pedeapsă, iar instanța a admis demersul.

Vlad Filat a fost reținut pe 15 octombrie 2015 pentru corupere pasivă și trafic de influență. Politicianul a fost lăsat atunci fără imunitate parlamentară, la solicitarea procurorului general Corneliu Gurin. Cererea a venit în urma unui autodenunţ semnat de Ilan Șor.

Opinia ta contează. Comentează!