Observatori ai ODIHR din cadrul OSCE vor monitoriza alegerile prezidențiale din 1 noiembrie
Politic 23 septembrie 2020, 20:27 | 892

Alegerile prezidențiale din 1 noiembrie vor fi monitorizate de către 200 de observatori ai Biroului pentru Instituțiile Democratice și Drepturile Omului din cadrul OSCE. Unii dintre aceștia sunt deja la Chișinău, iar alții urmează să vină până în ziua scrutinului. Potrivit experților OSCE, este nevoie de o echipă completă în Republica Moldova, întrucât s-a scris despre posibile nereguli.

OLEKSII LYCHKOVAKH, consultat ODIHR în procese electorale: "În august, eu și un coleg am făcut o misiune de preevaluare ca să vedem care sunt necesitățile pentru misiunile de observare și monitorizare prezidențiale în Moldova și am auzit anumite îngrijorări și iată de ce respectiv acesta unul din motivele de ce noi am recomandat să avem aici o misiune deplină, completă."

CORIEN JONKER, șeful misiunii de observare ODIHR: "Rolul nostru este să observăm și să oferim raportări factologice cu privire la constatările noastre.Noi nu suntem interesați în rezultatele alegerilor electorale, dar cum vor fi desfășurate, cu respectarea principiilor democratice."

O echipă din zece experți internaționali din șapte state membre ale OSCE se află deja la Chișinău. Alți 24 de experți pe termen lung urmează să vină săptămâna viitoare. Iar în apropierea zilei scrutinului este preconizat să vină încă 200 de observatori pe termeni scurt, dar acest lucru depinde de evoluția pandemiei de COVID-19.Experții urmează să prezinte și trei rapoarte de monitorizare a alegerilor.

Opinia ta contează. Comentează!