Jurnalul orei 15, 16 Noiembrie
Jurnalul orei 15:00 16 noiembrie 2021, 16:11 | 790

Prezentat de Vasile Luchianu

Fostul președinte al Curții de Apel Bălți, Alexandru Gheorghieș, a fost reținut astăzi pentru 72 de ore, fiind cercetat penal pentru îmbogățire ilicită. Până a-l reține pe Gheorghieș, procurorii anticorupție și angajații Serviciului de Informații și Securitate au efectuat percheziții în fostul lui birou de serviciu, în mijloacele de transport și în alte locații

Mult discutatul concept privind evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor a fost publicat de Ministerul Justiției. Potrivit acestuia, primii vor fi evaluați judecătorii Curții Supreme de Justiție, cei de la curțile de apel, procurorii din Procuratura Generală, Anticorupție și PCCCOS. La etapa a doua și a treia, vor fi supuși evaluării judecătorii de la instanțele inferioare și restul procurorilor. Mai mulți judecători au criticat anterior inițiativa evaluării extraordinare a oamenilor din sistem, pledând pentru auto-purificarea acestuia prin îndepărtarea judecătorilor cu probleme de integritate de către CSM.

Comisia parlamentară securitate națională, apărare și ordine publică a avizat pozitiv noile modificări propuse la Legea cu privire la Procuratură. Proiectul de lege va permite accesul la funcțiile de procuror general și procurori șefi a candidaților, care au obținut experiența necesară în Republica Moldova, dar și peste hotare. Inițiativa legislativă a deputatului Olesea Stamate prevede și alte modificări, care odată aprobate, vor limita mandatul procurorului general interimar la cel mult un an.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie