Sprijin UE pentru securitatea Moldovei
Politic 24 aprilie 2023, 19:52 | 477

Oficialii europeni au aprobat decizia de creare a „Misiunii civile de Parteneriat”, care va contribui la creşterea rezilienţei şi securităţii Republicii Moldova. Totodată, urmează să fie creat și un regim de sancţiuni la nivelul blocului comunitar pentru contracararea acţiunilor de destabilizare a Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene, organizat în Luxemburg.

Miniştrii de Externe din țările Uniunii Europene s-au reunit astăzi la Luxemburg, în cadrul Consiliului de Afaceri Externe. Principalul subiect al discuțiilor a fost războiul declanșat de Rusia în Ucraina și implementarea Planului de Acţiune privind consecinţele geopolitice ale acestuia asupra statelor terţe, precum Republica Moldova. Oficialii europeni au abordat evoluţiile privind sprijinul pentru Republica Moldova și au abordat crearea unui regim de sancţiuni pentru contracararea acţiunilor de destabilizare a țării şi a ordinii sale constituţionale.

BOGDAN AURESCU, ministru de externe, România: "Este foarte important ca acest regim de sancțiuni să fie adoptat, pentru că orice măsură care este luată pentru a spori securitatea Republicii Moldova, va fi, totodată, și o măsură care va spori securitatea României și a cetățenilor săi. Împreună cu autoritățile Republicii Moldova lucrăm deja la lista persoanelor care vor cădea sub regimul de sancțiuni. Este vorba despre restricții de călătorie și înghețarea activelor persoanelor sau a entităților implicate în acțiuni de destabilizare."

O altă decizie importantă vizează crearea „Misiunii civile de Parteneriat” în Republica Moldova, susţinută puternic de România. Se așteaptă că misiunea va contribui la creşterea rezilienţei şi securităţii ţării noastre, la gestionarea în situații de criză și a amenințărilor hibride, la combaterea manipulării și propagandei, prin continuarea asistenţei în sectorul de apărare, acordată de Uniunea Europeană prin Facilitatea Europeană pentru Pace. Totodată, misiunea civilă va oferi sfaturi privind dezvoltarea politicilor la nivel strategic.

JOSEP BORRELL, șeful diplomației europene: "Vom aproba desfășurarea unei misiuni civile în Moldova, care va fi începută, oficial, în cadrul următoarei conferințe a Comunității Politice Europene."

În cadrul reuniunii Consiliului de Afaceri Externe al Uniunii Europene, oficialii blocului comunitar au discutat şi despre situaţia din Iran, Sudan şi poziţionările Chinei privind războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Opinia ta contează. Comentează!