Se pregătește un miting-concert la Moscova
Externe 29 septembrie 2022, 19:40 | 402

Centrul Moscovei va fi mâine blocat. Agențiile ruse scriu că în Piața Roșie va fi un miting-concert de susținere a anexării teritoriilor ocupate din sudul Ucrainei. Au fost instalate ecrane cu inscripția „Donețk, Lugansk, Herson, Zaporojie”. "Ucraina nu va accepta nicio încercare a Rusiei de a pune mâna pe vreo parte a pământului nostru", afirmă liderul de la Kiev. Ca răspuns la acțiunile Kremlinului, Statele Unite pregătesc sancțiuni.

Administrația rusă de ocupație din teritoriile ucrainene aflate sub controlul armatei ruse a ajuns aseară la Moscova. Unul dintre exponenții acesteia a declarat că în Duma de Stat ar putea apărea în curând deputați din așa-numitele DNR, LNR și teritoriile ocupate din regiunile Herson și Zaporojie. Președintele Volodimir Zelenski a reiterat aseară că armata ucraineană nu va renunța la planurile sale de eliberare a teritoriilor.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Ucraina nu poate și nu va accepta nicio încercare a Rusiei de a pune mâna pe vreo parte a pământului nostru."

Între timp, Statele Unite lucrează cu aliații săi pregătesc sancțiunile, pe care să le impună în cazul în care Rusia anexează noi zone din Ucraina.

KARINE JEAN-PIERRE, purtător de cuvânt al Casei Albe: "Ca răspuns, vom colabora cu aliații și partenerii noștri pentru a impune costuri economice suplimentare Rusiei. Și persoanelor, și entităților din interiorul, și din afara Rusiei, care sprijină această acțiune. Vom mobiliza opoziția globală față de încercările de anexare ale Rusiei, inclusiv la Națiunile Unite. Și vom continua să fim alături de Ucraina în timp ce aceasta își apără teritoriul și suveranitatea, așa cum am făcut-o în ultimele luni."

Pe 27 septembrie s-au încheiat așa-zisele referendumuri organizate de ocupanții ruși în regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. Potrivit Moscovei, majoritatea covârșitoare a locuitorilor ar fi votat pentru ca regiunile să fie alipite la Rusia. Localnicii au vorbit însă despre diverse încălcări și despre faptul că totul a fost regizat pentru camerele de filmat, iar oamenii au fost forțați de soldați să participe.

Kievul a declarat la rândul său că este o farsă, care nu poate fi numită nici măcar o imitare a unui referendum. Președintele american Joe Biden a condamnat așa-zisele referendumuri ca fiind false și a avertizat că Statele Unite nu vor recunoaște niciodată orice anexare a acestor zone de către Moscova. Și oficialii Uniunii Europene au declarat că nu vor accepta rezultatele acestor referendumuri false și că vor continua să susțină Ucraina cu tărie neîntreruptă.

Opinia ta contează. Comentează!