Metalferos, privatizare cu scântei
Economic 28 ianuarie 2020, 20:31 | 1796

Igor Dodon isi doreste privatizarea intreprinderii Metalferos, deoarece vrea sa ascunda furturile de zeci de milioane de dolari, care s-au facut acolo in ultimii ani. Acuzatia apartine primarului de Balti, Renato Usatai. In acelasi timp, deputatul Blocului ACUM Mihai Popsoi spune ca Dodon vrea sa acapareze intreprinderea pentru a avea mai multi bani in alegeri. Seful statului n-a reactionat, deocamdata. Tac si deputatii PSRM, chiar daca in 2016 ei au fost cei, care au dat alarma in privinta privatizarii Metalferos.

Într-un live pe Facebook, primarul de Bălți a declarat că dacă Metalferos nu ar fi fost scos la privatizare, atunci compania ar fi început să aducă venituri la buget de zeci de milioane de dolari, anual.

Au criticat decizia de a scoate la mezat întreprinderea Metalferos și unii deputați din opoziție. ”Cui îi va vinde Dodon compania? Nașului? Fratelui? Lui Ceaika?”, întreabă retoric deputatul Mihai Popșoi. Președintele Igor Dodon nu a fost de găsit pentru a da o replică, iar șefa Secției protocol și comunicare a Președinției, Carmena Lupei, ne-a spus că instituția ”nu comentează invențiile unor politicieni, care caută motive să apară în vizorul presei”.

Proiectul înaintat de PSRM în 2016 nu întrunise atunci numărul necesar de voturi. I-am întrebat pe deputații PSRM ce cred astăzi despre privatizarea companiei Metalferos.

Nici președintele fracțiunii parlamentare a PSRM, Corneliu Furculiță, care în 2016 a prezentat proiectul de lege privind protejarea companiilor de stat, nu a vrut să vorbească la acest subiect.

Luni, premierul Ion Chicu a anunțat că întreprinderea Metalferos va fi scoasă la privatizare, după o discuție cu președintele Igor Dodon, care i-a sugerat să examineze o astfel de posibilitate. Potrivit raportului anual al Metalferos, compania a înregistrat în 2018 venituri de un miliard 450 de milioane de lei, în creștere cu 157 de milioane de lei față de anul precedent. 

Opinia ta contează. Comentează!