Guvernul a interzis exportul de grâu din rezerva de stat a țării până pe data de 12 aprilie
Economic 31 martie 2021, 19:49 | 1358

Aseară, aproape de ora 21, Cabinetul de miniștri a votat cu mare greu o hotărâre de Guvern prin care a fost interzis exportul grâului din rezerva de stat pe o perioadă de aproape două săptămâni. Decizia vine ca urmare a recomandărilor Consiliului Suprem de Securitate, care a invocat un risc de scumpire a produselor de panificație. Până a fi votată hotărârea de Guvern, ședința a fost marcată de un moment jenant, când premierul interimar a fost boicotat de miniștri.

AURELIU CIOCOI, prim-ministru interimar: "Luând în considerație recomandarea Consiliului Suprem de Securitate și indicația doamnei președintă a Republicii Moldova, supun respectuos atenției Dumneavoastră priiectul de hotărâre al Guvernului prin care se interzice până la data de 15 aprilie 2021 exportul din Republica Moldova a grâului."

Ministrul Agriculturii a replicat că există sufieciente rezerve de grâu și nu vede vreun risc pentru securitatea alimentară a țării.

ION PERJU, minisitru interimar al Agriculturii: "Nu este riscul de lipsă de grâu alimentar în țară. Probabil că Consiliul Suprem de Securiate operează cu alte date. Eu nu am fost azi la ședință, cu toate că e subie ctul care vizează instituția noastră în primul rând."

Premierul interimar Ciocoi a atras, însă, atenția că deja există o tendință pe piața internă a Republicii Moldova de scumpire continuă a grâului și a făinii. Chiar și așa, el a fost singurul care a votat pentru interzicerea exportului de grâu, toți ceilalți miniștri refuzând să susțină proiectul.

AURELIU CIOCOI, prim-ministru interimar: "Rog respectuos acceptul Dumneavoastră în cazul în care nu aveți careva obiecții deschise în raport cu această propunere. Cine este pentru, rog respectuos votul Dumneavoastră! Din câte văd doar prim-ministrul votează pentru această propunere."

În aceste condiții, premierul interimar a anunțat o pauză de o oră și i-a invitat pe miniștri să se prezinte fizic în clădirea Guvernului. După reluarea ședinței, la ora 20 și 30 de minute, premierul interimar a anunțat că s-a ajuns la un compromis și cabinetul de miniștri a votat pentru interzicerea exportului de grâu din rezerva de stat până pe 12 aprilie, nu 15 aprilie, așa cum a propus inițial Aureliu Ciocoi. Ministrul interimar al Agriculturii a precizat că această hotârâre a Guvernului va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial. Deși miercuri a ieșit de sub tipar o nouă ediție a Monitorului Oficial, hotărârea nu se regăsește printre documentele publicate. Luni și marți reprezentanții unei formațiuni politice au atenționat că zeci de tone de grâu din rezerva de stat a țării ar fi fost transportate cu autocamioane spre portul Giurgiulești pentru a fi exportate peste hotare. Potrivit lor, marfa a și fost încărcată pe o navă maritimă.

Opinia ta contează. Comentează!