Justiția, cheia aderării la UE
Justiţie 9 februarie 2024, 20:03 | 470

Primul capitol care dă startul evaluării legislației Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană este cel al Justiției. Declarația a fost făcută de vicepremierul pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, care a făcut bilanțul vizitei sale de lucru la Bruxelles. Potrivit ei, Republica Moldova a intrat în prima etapă de lucru tehnic pentru aderarea la blocul comunitar, iar pe parcursul următoarelor patru luni, vor urma ședințe de evaluare a legislației europene. Gherasimov a precizat că este un proces de durată, care necesită eforturi pe domenii clare, împărțite în 33 de capitole.

CRISTINA GHERASIMOV, vicepremier pentru integrare europeană: "Pe 21 și 22 februarie, revenim la Bruxelles pentru a avea o primă analiză a legislației UE în domeniul justiției și drepturilor fundamentale. Deci, primul capitol cu care începem evaluarea este justiția. Cu ea încep și se încheie negocierile de aderare. De curățarea justiției, de existența unui stat de drept depinde cât de repede ne vom apropia de UE."

Cristina Gherasimov a menționat că decizia privind organizarea conferinței interguvernamentale, la care se va da startul negocierilor propriu-zise de aderare, depinde de progresul Republicii Moldova în ceea ce privește cele trei recomandări, care vor fi evaluate de către Comisia Europeană și prezentate Consiliului UE la sfârșitul lunii martie.

CRISTINA GHERASIMOV, vicepremier pentru integrare europeană: "Pe parcursul următoarele patru luni vor urma ședințe de evaluare a legislației UE și pe celelalte capitole. Sperăm să reușim ca în următoarele luni să începem prezentarea legislației țării, pe capitole, care reprezintă cea de-a două fază a etapei de evaluare. În funcție de progresul atins, vom primi informații despre următoarea etapă, cea de stabilire a primei reuniuni interguvernamentale, care va seta cadrul de negocieri."

A doua etapă include evaluarea aquis-ului și a legislației naționale, iar rolul Parlamentului și Guvernului la acest capitol este unul crucial, a declarat Gherasimov.

CRISTINA GHERASIMOV, vicepremier pentru integrare europeană: "Nu avem la moment o claritate față de concordanța cadrului legislativ la cel european. Pentru aceasta am demarat anul trecut procesul de self-screening, ceea ce înseamnă că Guvernul face o autoevaluare a legislației noastre cu aquis-ul comunitar. Acest exercițiu nu a fost finalizat de către toate instituțiile naționale."

Examinarea este un exercițiu formal și tehnic efectuat de Comisia Europeană în vederea pregătirii negocierilor de aderare. Republica Moldova a depus cerere de aderare la Uniunea Europeană în martie 2022 și i s-a acordat statutul de țară candidat în iunie 2022. În decembrie 2023, liderii blocului comunitar au decis să deschidă negocierile de aderare.

Opinia ta contează. Comentează!