Cel mai tânăr deputat are 22 de ani, este la anul trei la facultate la o universitate din Paris
Politic 13 iulie 2021, 20:49 | 2827

Cel mai tânăr deputat ales la anticipatele de duminică este de la PAS. El are 22 de ani, studiază la Paris, dar locuiește la Chișinău într-o locuință închiriată. Este vorba despre Eugeniu Sinchevici. Iulia Sarivan i-a descoperit istoria în reportajul ce urmează.

Am discutat cu Eugeniu Sinchevici în fața Parlamentului, așezați pe iarbă. Locul l-a ales el. A spus că îl reprezintă. Apoi am mers cu el în sala plenului. Are 22 de ani, este anul trei la facultate, la o universitate din Paris. Nu are mașină și locuiește într-un apartament închiriat. În declarația de avere pentru anul 2020, apare un venit de peste 200 de mii de lei și o companie a cărui fondator este. Pentru început, ne-a povestit despre copilăria sa. Încă de atunci se visa politician.

EUGENIU SINCHEVICI, deputat ales: "Eu visam să devin președinte când eram la grădiniță, iată, peste drum. Dar, desigur că totul se schimbă, pentru mine nu contează ce funcție ocupă un om, de la activist până la președinte de țară fiecare poate schimba ceva."

S-a născut la Chișinău, într-o familie modestă. Pe atunci, tatăl lui era vânzător de flori, mama - casnică. A crescut într-un apartament cu o cameră în sectorul Ciocana. Acum închiriază o locuință în același sector.

EUGENIU SINCHEVICI, deputat ales: "Erau perioade când la noi în familie frigiderul era gol și erau doar cărți acolo, atunci nu prea aveam unde să ținem cărțile, nu prea aveam mâncare să o punem în frigider, au fost așa perioade în viață. Avem 4-5 ani și îmi amintesc clar acea perioadă."

Situația s-au schimbat când mama s-a angajat, iar tatăl a schimbat florile pe instrumente și a devenit instalator. Eugeniu a studiat la un liceu din sectorul în care locuiește. În clasa a 11-a, a mers în Statele Unite unde a studiat un an, datorită unui proiect la care a aplicat. A revenit în țară, a luat BAC-ul și a fost acceptat la câteva universități de peste hotare. Deoarece făcea parte deja din echipa tinerilor PAS, a renunțat la studii în favoarea politicii.

EUGENIU SINCHEVICI, deputat ales: "Am decis să nu merg la universitate peste hotare și să rămân în politică până la alegerile parlamentare din 2019."

Ulterior, a mers totuși la studii la Paris. Acolo a stat jumătate de an, iar de când a izbucnit pandemia, studiază de la distanță. A fost asistentul ministrului de Externe în perioada guvernului Maia Sandu, apoi asistentul unui deputat PAS, iar veniturile declarate pentru anul 2020 de peste 200 de mii de lei spune că provin de la câteva companii străine la care a fost angajat până la campania electorală. Tot în declarația sa de avere am găsit și o companie pe care a fondat-o acum un an, dar nu a reușit să o pună pe roate, spune el.

EUGENIU SINCHEVICI, deputat ales: "Eu am vrut să vând diverse powerbank-uri, mie personal îmi place să fiu conectat la rețea."

Vestea că va deveni deputat nu l-a luat prin surprindere.

EUGENIU SINCHEVICI, deputat ales: "Faptul că președintele organizației de tineret se află pe listă este un lucru esențial ca organizația de tineret să funcționeze bine. Iată de ce nu a fost acest lucru o surpriză pentru mine."

Astăzi, s-a așezat într-unul din fotoliile din sala de ședințe.

EUGENIU SINCHEVICI, deputat ales: "Avem o responsabilitate enormă pe noi. Așteptările de la PAS sunt mari, așteptările de la mine fiind un deputat tânăr, trebuie să rezolvăm problemele care au fost create în ultimii 30 de ani. Retrăiesc, mă simt anxios, dar sper că o să fie bine."

În noul Legislativ spune că va lucra pentru tineri. Vrea să se implice în domeniul educației. Eugeniu Sinchevici a fost ales deputat pe lista PAS, partid care a adunat, urmare a alegerilor de duminică, 63 de mandate din 101 în Parlamentul ce urmează a fi constituit.

Opinia ta contează. Comentează!