Deputații partidului ȘOR Marina Tauber și fugarul Ilan Șor ar putea rămâne fără imunitate
Politic 19 mai 2022, 19:52 | 1152

Deputații Partidului Șor, Marina Tauber și Ilan Șor, ar putea rămâne fără imunitate, la cererea procurorului general interimar, Dumitru Robu. Potrivit acestuia, Tauber și Șor ar fi implicați în dosarul denumit generic „frauda bancară”.

Marina Tauber se declară nevinovată și afirmă că demersul procuraturii este o răzbunare pentru faptul că organizează proteste împotriva șefului statului și a Guvernului. O reacție similară a avut pe facebook și liderul formațiunii, fugarul Ilan Șor. În săptămâna în care opoziția anunță că face front comun împotriva guvernării PAS și începe flash-mob-urile, a doua zi apare procurorul general în Parlament și cere ridicarea imunității, a scris Șor. Procurorul interimar Dumitru Robu a cerut permisiunea Parlamentului și pentru a efectua percheziții sau chiar pentru a-i reține pe cei doi. Potrivit lui Robu, ei sunt bănuiți de spălare de bani, inclusiv escrocherie. Deputatul Ilan Șor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019 și se află în Israel.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "Cererea privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare deputatului Ilan Șor."

Dumitru Robu cere ridicarea imunității deputaților Ilan Șor și Marina Tauber, dar și permisiunea Parlamentului de a efectua percheziții, și chiar de a-i reține pe cei doi. ”Sunt bănuiți de escrocherie”, a precizat procuror general interimar.

DUMITRU ROBU, procuror general interimar: "Procurorii Anticorupție au ajuns la etapa când este necesar de efectuat acțiuni de urmărire penală în privința deputaților care au statut de deputat în Legislativ. -De ce sunt bănuiți ei? -Sunt bănuiți de spălare de bani inclusiv escrocherie. Nu sunt aceleași învinuiri, care i-au fost înaintate anterior lui Ilan Șor. Este o altă bănuială de comiterea infracțiunii de escrocherie și spălare a banilor, unde este implicată și Marina Tauber, care a acționat în interesul grupului criminal organizat, condus de Ilan Șor. E vorba de dosarul furtul „miliardului”."

Din fotoliul de deputat, Marina Tauber l-a insultat pe Dumitru Robu.

MARINA TAUBER, deputat partidul ȘOR: "Domnul Robu. Să-l mai numim domn sau în general bărbat, este utilizat de voi în interesele voastre politice și ca procuror general interimar rămâne să fie un zero și un râs."

Marina Tauber se declară nevinovată și afirmă că demersul procuraturii este o răzbunare pentru faptul că organizează proteste împotriva șefului statului și a Guvernului.

MARINA TAUBER, deputat partidul ȘOR: "Este clar că el sau ei nu pot face altceva decât să ceară ridicarea imunității și să încerce să ne închidă gura. Vreau să-l dezamăgesc și pe Robu și pe Sandu, care face aceste lucruri, nu ne oprim, nu ne temem și deja odată noi am văzut ce înseamnă ridicarea imunității. Am fost și arestată."

Cererile procurorului general interimar au fost transmise Comisiei juridice a Parlamentului, care urmează să le examineze în prezența procurorilor de caz.

Deputatul Ilan Șor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019. Acesta se află în Israel. Reţinut în luna mai 2015, Ilan Şor a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi jumătate de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani. Instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă. Dosarul se află pe rol în Curtea de Apel Chişinău.

Opinia ta contează. Comentează!