Pentru a cincea oară la rând, Consiliul municipal Chișinău nu s-a putut întruni în şedinţă
Justiţie 30 martie 2023, 19:46 | 382

Activitatea Consiliului municipal Chișinău este blocată. Astăzi a eșuat a cincea încercare de a examina ordinea de zi. Problema este că e nevoie de o persoană, care ar putea executa atribuțiile secretarului CMC, iar primarul Ion Ceban refuză să o desemneze. Consilierii afirmă că primarul boicotează şedinţele în mod intenționat, dar Ceban spune că aleșii locali fac show la ședințe și nu muncesc. Astăzi, mai mulți consilieri au depus plângeri la Procuratură.

DINARI COJOCARU, consilier PSRM: "Astăzi este a cincea, va fi a șasea, a șaptea.Câte ședințe trebuie ca primarul general să vrea să lucreze?"

Pentru a cincea oară la rând, Consiliul municipal nu s-a putut întruni în şedinţă. Și asta pentru că secretarul Consiliului s-a îmbolnăvit. Legea spune că trebuie să-l înlocuiască un alt funcţionar din Primărie, dar persoana desemnată de CMC, Veaceslav Anghel, a refuzat. Consilierii cred că acesta urmează indicațiile primarului Ceban.

VEACESLAV ANGHEL, șef, Direcţia administraţie publică locală: "Eu m-am expus verbal și asta e tot. La discuții nu mai particip."

Primarul ar putea delega pe cineva să ocupe temporar postul de secretar, dar nu o face. Consilierii presupun că problema e în subiectele de pe ordinea de zi.

ALIONA DOROȘ, consilieră PPDA: "Unele subiecte care au fost despre informații, cheltuirea banilor publici, nu au fost primite cu bine de către executiv. Din câte înțelegem, toți raportorii au fost informați să nu se prezinte la CMC. Avem un blocaj și nu vedem cum să se rezolve."

VICTOR POLEACOV, consilier PSRM: "Există pe ordinea de zi un subiect. Este vorba despre reabilitarea râului Bâc. Până a aproba acest credit noi vrem să vedem care este proiectul. Am îndemnat executivul să vină, să ne explice care este proiectul, ca noi să înțelegem pentru ce contractăm acest credit. Pentru ce municipalitatea contractează nu un leu și nu doi, dar opt milioane de euro?"

Primarul a fost invitat la ședință și așteptat mai bine de jumătate de oră, dar fără rost. Ion Ceban spune că nu va permite desfășurarea ședințelor.

ION CEBAN, primar de Chișinău: "Domnule primar, dvs stați la un etaj cu CMC-ul, care chiar în aceste clipe se desfășoară și consilierii vă așteaptă cu nerăbdare, dar din anumite motive nu vă prezentați acolo. De ce se întâmplă asta? Ce fac consilierii este să blocheze și să obstrucționeze activitatea Primăriei Chișinău. Spre regret, asta se întâmplă de mai mult timp. Anul trecut avem ședințe în care nu s-a aprobat nicio decizie. Am solicitat juriștilor să vedem cum putem să-i disciplinăm în această privință."

Mai mulți consilieri au mers să depună plângeri la Procuratura Anticorupție și la Procuratura Generală. ZINAIDA POPA, consilieră PAS: "Am considerat oportun să depunem o sesizare către Procuratura Anticorupție, ca să fie tras la răspundere primarul general pentru acțiunile lui ilegale și să fie sancționat pe articolul privind depășirea atribuțiilor."

RUSLAN VERBIȚCHI, consilier neafiliat: "La toate ședințele operative a primarului, el atacă consilierii precum că primim salariu de 4000 de lei, ceea ce este un fals, că nu suntem gata să lucrăm, că suntem incompetenți. A zis că va reveni din călătoriile lui și va susține proiectele personal. De când a venit sunt trei ședințe la care nu vine. Iarăși e populism."

La cea din urmă ședință a Primăriei, Ion Ceban a criticat dur activitatea consilierilor municipali, amenințându-i cu amenzi. În replică, aceștia au declarat că şefii de direcție, subordonați direct lui Ceban, nu vin să prezinte niciun raport al proiectelor de decizie incluse pe ordinea de zi. De la începutului anului, la CMC au fost aprobate doar două proiecte.

Opinia ta contează. Comentează!