Benzina se apropie de 29 de lei litrul
Economic 11 mai 2022, 15:31 | 843

Benzina devine și mai scumpă în Republica Moldova. Pentru mâine, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat prețuri majorate la benzină și motorină. Pentru un litru de benzină A-95, șoferii vor plăti 28 de lei și 95 de bani, cu 17 bani mai mult decât astăzi. Motorina va fi cu șase bani mai ieftină mâine la pompă și va costa 27 de lei și 84 de bani litrul.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică anunță într-un comunicat că majorarea prețurilor la carburanți înregistrată în ultimele zile reflectă reacția burselor internaționale la războiul din Ucraina.

ANRE DESPRE MAJORAREA PREȚURILOR: "Creșterea prețurilor la carburanți reflectă reacția burselor internaționale la cererea tot mai mare din partea pieței ucrainene și discuțiile intense din interiorul Uniunii Europene privind planurile de renunțare totală, până la sfârșitul anului curent, la importurile de țiței și produse derivate din Rusia."

Astfel, potrivit ANRE, atât cotațiile Brent la țiței, cât și cotațiile Platts la motorină și în special la benzină au avut o creștere considerabilă pe parcursul săptămânii trecute, ajungând la un nivel maxim de 114 dolari barilul de petrol și 1194 de dolari tona de benzină. În ultimele zile se poate observa o ușoară scădere a cotațiilor internaționale, fapt ce se va reflecta mâine asupra prețului de panou la motorină. Benzina A-95 s-a scumpit cu un leu doar în ultima săptămână, iar motorina înregistrează fluctuații de preț. La începutul lunii septembrie, un litru de benzină costa 20 de lei și 23 de bani, adică cu aproape 9 lei mai puțin decât acum. Motorina s-a scumpit cu 11 lei litrul față de prețurile din toamnă.

Opinia ta contează. Comentează!