S-au cheltuit zece milioane de lei pe lucrări, dar se pare că autoritățile nu s-au gândit la confortul persoanelor cu dizabilități
Social 31 mai 2023, 19:05 | 4208

Inaugurată cu mult fast, dar absolut impracticabilă. Trecerea subterană de la intersecția bulevardelor Dacia, Decebal și Traian, din sectorul Botanica, a fost, în sfârșit, reparată. Dar Primăria, care a cheltuit zece milioane de lei pe lucrări, nu s-a gândit, probabil, la persoanele cu dizabilități sau la părinții cu cărucioare. Acestora le este foarte greu să urce și să coboare scările, iar uneori riscă să cadă. Oamenii sunt nemulțumiți și ar vrea explicații. Cei de la Primărie nu au comentat, deocamdată.

Olimp, tânărul cu dizabilități, fost nevoit să coboare cu spatele, pentru a fi mai în siguranță. Nu îl ajuta nici frâna de mână.

OLIMP ILIEVICI, persoană cu dizabilități: "Da, e foarte periculoasă. Ușor poți să cazi de aici. Pot să cad în față, cum ați văzut. Roțile de la scaun sunt mici. Din cauza asta ușor cad."

A fost nevoie ca cineva să-l ajute ca să poată coborî cu succes în subterană.

Rampa este prea lunecoasă și prea abruptă, spune Olimp.

OLIMP ILIEVICI, persoană cu dizabilități: "Fără ajutorul cuiva nu poți nici să urci, nici să cobori. Eu m-am speriat, am crezut că o să cad. Nu este practică. Ar fi bine să fie un ascensor. Poate chiar un lucrător, care să aibă grijă, că altfel fiecare o să meargă cu el."

Au întâmpinat greutăți și părinții, care își duc copiii în cărucioare.

Trecerea subterană a fost inaugurată marți, cu alai. Primarul Ion Ceban a anunțat că repararea a costat zece milioane de lei, dintre care un milion a fost oferit de județul Buzău. Pasajul a fost denumit ”Tel Aviv”, în cinstea oraşului înfrăţit cu Chișinăul.

ION CEBAN, primar de Chișinău: "Existau scări deteriorate, era imposibil să te miști cu căruciorul sau alte aspecte de mobilitate... Bun, în timp ce alții promit, noi facem. Vom continua să reabilităm municipiul Chișinău, să facem ca lucrurile să se întâmple."

Mulți s-au bucurat însă că subterana este în sfârșit reparată, după ce ani la rând au fost nevoiți să meargă prin întuneric, print-o trecere urât mirositoare și plină de mizerie.

În 2020, un bărbat a căzut, lovindu-se grav la cap, încercând să intre în această subterană de la Botanica. Medicii de pe ambulanță au stabilit că victima a căzut de pe trepte. Atunci, Primăria, Partidul Șor și alții s-au întrecut în promisiuni de a repara trecerea, dar acestea s-au realizat abia în 2023. Primăria Chișinău anunță că în acest an va fi finalizată reparația tuturor subteranelor din oraș.

Opinia ta contează. Comentează!