Fii sănătos, 25 Aprilie

Tema emisiunii este: Despre cancer de colon se spune că e responsabil de un deces la fiecare trei minute, în Europa. Acest tip de cancer a început să afecteze tot mai mulţi tineri, iar tumorile, în cazul lor, sunt mai agresive decât în cazul persoanelor vârstnice, atenţionează medicii.

Acum o luna mama Tatianei Ninescu s-a adresat la medic după ce a cauzat anumite simptome.

În urma unui șir de investigații și analize medicale, pacientei i s-a recomandat efectuarea colonoscopii.

În cadrul acestei proceduri, specialiștii i-au depistat cațiva polipi în colon. Sunt formațiuni, care trebuie eliminate deoarece aceștia au cel mai mare risc de transformare în cancer.

Potrivit statisticilor, 90% din cazurile de cancer la colon apar după vârsta de 50 de ani. Așa că specialiștii îi sfătuiesc pe pacienți să meargă la specialist începând cu 40-45 de ani, dacă au avut cazuri de cancer colo-rectal în familie.

Astfel, Tatiana a ajuns în grupa de risc, iar medicul i-a recomandat și ei efectuarea unei colonoscopii.

Pentru că a reușit să efectueze colonoscopia la timp, doamna a fost scutită de numeroase complicații și de proceduri chinuitoare pe viitor, iar acum are o stare bună de sănătate.

Medicii atenționează că în timpul colonoscopiei de control, polipii pot fi ușor extirpati. Peste 95% dintre cancerele de colon se dezvoltă pe suprafața polipilor. Odată extirpați, cancerul nu mai apare. Colonoscopia se face cu o ușoară sedare, deci nu doare.

Pregătirea pentru colonoscopie este foarte importantă, însă poate fi neplăcută, întrucât trebuie să urmezi o dietă specială și să iei laxative, pentru a curăța colonul, astfel încât medicul să vadă cât mai bine în interior în timpul colonoscopiei.

Opinia ta contează. Comentează!