Republica Moldova poate rămâne fără gaz rusesc în orice moment
Social 22 august 2022, 19:26 | 1195

Republica Moldova poate rămâne fără gaz rusesc în orice moment. Șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a anunțat că întreprinderea nu a putut transfera concernului rus „Gazprom” plata în avans pentru luna august. Mai mult, compania nu a primit niciun răspuns de la furnizorul rus la solicitarea de a extinde termenul de achitare pentru luna august până la sfârșitul anului.

Conform contractului încheiat cu Gazprom, compania „Moldovagaz”, care tot concernului rus aparține, urma să achite integral, până pe 20 august, contravaloarea gazelor naturale consumate în luna iulie și 50% din volumul de gaze contractate pentru luna curentă. În bani, asta ar însemna 18 milioane de dolari, bani pe care „Moldovagaz” spune că nu-i are pe conturi. Ceban a precizat că plata pentru luna iulie față de „Gazprom” a fost achitată integral.

VADIM CEBAN, șeful ”Moldovagaz”: "Eu nu pot comenta ce riscăm. Sunt obligațiunile contractuale. Noi am spus despre plata în avans, am solicitat extinderea. Până acum, se duc tratative, mai mult nu pot să vă comentez nimic. Eu am menționat și anterior - noi nu avem mijloace suficiente pentru a plăti avansul pentru luna august și am menționat și din care considerente anterior. La moment, nu pot să comentez nimic."

Vadim Ceban susține că majorarea tarifelor până la 23 de lei pentru un metru cub de gaze de către ANRE este insuficientă, Moldovagaz insistând asupra unui tarif de 30 de lei pentru un metru cub. Autoritatea pentru reglementare în energetică a precizat însă că pretenția tarifară a distribuitorului de gaze conține costuri care nu se regăsesc în Metodologia de calculare a tarifelor. Anterior, ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, a dat asigurări că malul drept al Nistrului nu va rămâne fără gaze. În cazul în care Gazprom va închide robinetul spre Moldova, Chișinăul va procura gaz de pe piața internațională, numai că, în acest caz, va fi paralizată energetic regiunea transnistreană, iar Chișinăul va fi nevoit să cumpere 80 la sută din energia electrică din Ucraina. Astăzi, pe piața internațională, gazul costă 2750 de dolari. În luna august, Republica Moldova cumpără de la Gazprom gaze contra a 1.458 de dolari mia de metri cubi.

Opinia ta contează. Comentează!