Nemții vor avea armată în Lituania
Externe 9 aprilie 2024, 20:08 | 298

Germania pregătește dislocarea permanentă a circa 5.000 de militari în afara țării, în Lituania. Măsura reprezintă o premieră în istoria armatei germane și a fost decisă ca urmare a agresivității Rusiei în regiune. Primii militari au ajuns de luni la Vilnius.

„Este pentru prima dată când staţionăm permanent o astfel de unitate în afara Germaniei”, a declarat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, la Berlin, în cadrul unei ceremonii de adio pentru comandamentul preliminar al brigăzii germane din Lituania. Pistorius a numit-o „o zi importantă pentru armata germană”.

Conform foii de parcurs, brigada, care va purta numele „Panzerbrigade 45”, ar urma să devină complet operațională până în 2027. Planul este de a avea o prezență permanentă de circa 4.800 de soldați și 200 de membri civili ai forțelor armate germane și familiile acestora.

„Acest lucru va oferi un exemplu pentru întreaga regiune”, a afirmat noul ministru lituanian al Apărării, Laurynas Kasčiūnas, la întâmpinarea dispozitivului preliminar de comandă germană în capitala Vilnius.

LAURYNAS KASCIUNAS: "Această desfășurare este foarte importantă pentru Lituania și reprezintă o dovadă a fiabilității germane. Acest lucru va oferi un exemplu pentru întreaga regiune."

Centrul preliminar de comandă al Bundeswehr va ajunge la un efectiv de aproximativ 150 de bărbați și femei în al patrulea trimestru al anului curent.

Germania intenționează să trimită două batalioane de luptă pentru a sprijini Lituania, care se învecinează cu enclava rusă Kaliningrad și cu Belarus, stat aliat Moscovei, potrivit Euronews. Statele baltice au avertizat în repetate rânduri că ar putea cădea victime unor atacuri rusești, dacă Moscova va triumfa în războiul în Ucraina. Deplasarea permanentă de trupe germane va face ca Germania să aibă soldați la 100 de kilometri de granița Rusiei.

NATO consideră că deplasarea de trupe va proteja Lituania în condițiile în care estimează că Rusia ar putea ataca linia terestră de 60 de kilometri de la granița polono-lituaniană, cunoscută drept „coridorul Suwalki”, daca va escalada conflictul dintre Rusia și Ucraina.

„Trimiterea trupelor germane pe teritoriul Lituaniei va duce la escaladarea tensiunilor bilaterale”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția TASS.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie