Ambasadorul rus a declarat că nu sunt condiții pentru retragerea trupelor ruse
Politic 10 iulie 2020, 23:56 | 2591

Retragerea trupelor ruse din Transnistria nu este posibilă. ”Nu au fost create condiții”, a declarat ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, într-un interviu pentru presa de la Moscova. Autoritățile de la Chișinău reacționează prin vocea ambasadorului cu misiuni speciale Andrei Popov, care a menționat pentru Jurnal TV că în afirmațiile lui Vasnețov se fac deliberat confuzii.

Potrivit lui Oleg Vasnețov, politicienii responsabili din Chișinău sunt conștienți de graba apelurilor de retragere.

OLEG VASNEȚOV, ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova: Deocamdată, nu au fost create condiții pentru retragerea trupelor ruse din Transnistria. (...) În jur de o mie și jumătate de militari ruși, care, din motive obiective, ajută la desfășurarea operațiunii de menținere a păcii și păzesc depozitelor cu muniție depășită în Transnistria nu pot fi retrași ca prin magie. Pacificatorii ruși au ajutat la stoparea războiului fratricid și de 28 de ani asigură, împreună cu „căștile albastre transnistrene și moldovene”, pacea pe Nistru. A pune pe ei vina pentru faptul că politicienii nu pot să se înțeleagă este o naivitate. (...) Țările noastre sunt legate prin conexiune de rudenie și de altă natură, iar în republică locuiesc mai mult de 200 de mii de cetățeni ruși și să îi lăsăm în voia sorții nu avem dreptul. // sursa: tass.ru

Când autoritățile de la Chișinău pledează pentru retragerea completă și necondiționată a forțelor armate rusești din Republic Moldova în conformitate cu angajamentele internaționale au în vedere în primul rând stocurile de muniții de la Covasna și militarii care asigură paza acestora din contingentul operativ de trupe ruse, a precizat în replică ambasadorul Andrei Popov.

Iar în ceea ce privește operațiunea de menținere a păcii...

Andrei Popov consideră că accentul principal trebuie să fie redirecționat de la separarea părților spre promovarea măsurilor de încredere, interacțiune și reintegrare și că acum trebuie să fie construită pacea durabilă împreună cu toți partenerii din formatul 5+2. 

Opinia ta contează. Comentează!