Tamara Chișca-Doneva a fost numită de membrii CSM în funcția de președinte interimar al CSJ
Justiţie 18 aprilie 2023, 15:56 | 528

Vicepreședintele Curții Supreme de Justiție, Tamara Chișca-Doneva, vizată anterior într-un dosar pentru îmbogățire ilicită, a fost numită președinte interimar al instituției. Tamara Chișca-Doneva se află în funcție din 7 aprilie curent, însă anunțul a fost făcut public astăzi de către membrii Consiliului Superior al Magistraturii.

Decizia a fost aprobată cu votul celor patru membri ai Consiliului, deși la sfârșitul lunii martie, în această funcție a fost desemnată de CSM, Aliona Miron. Potrivit noii Legi cu privire la CSJ, interimatul Curții Supreme de Justiție este asigurat de către unul dintre vicepreședinții instanței.

ION GUZUN, membru al CSM: "Necesitatea dispoziției respective a izvorât din adoptarea legii cu privire la Curtea Suprema de Justiție care în fond în dispoziții finale și tranzitorii au stabilit de fapt că interimatul este stabilit în mod direct. Respectiv, este în efectul legii."

Pe 15 aprilie trecut, Tamara Chișca-Doneva a fost suspendată din funcția de președinte interimar al CSJ în legătură cu urmărirea penală în dosarul pentru îmbogățire ilicită, în care a fost vizată.

În martie 2022, procurorii anticorupție au efectuat percheziții la biroul, domiciliul și automobilul Tamarei Chișca-Doneva. În privința acesteia nu a fost aplicată nicio măsură procesuală de constrângere. Ulterior, judecătoarea a fost recunoscută drept bănuită în cauza penală pornită pentru îmbogățire ilicită, ca mai târziu să fie scoasă de sub urmărire penală. Ancheta este în continuare.

Tamara Chișca-Doneva este cunoscută opiniei publice, după ce Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a obligat statul să achite despăgubiri de 1,5 milioane de euro în dosarul „Gemenii”. Doneva a făcut parte din completul de judecători ce a luat decizia finală în cazul „Gemenii”, în 2005, iar centrul comercial a ajuns pe mâna oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Opinia ta contează. Comentează!