Șefa statului a declarat în cadrul Forumului Reformarea Justiției și Combaterea Corupției că sistemul trebuie curățat urgent
Justiţie 15 septembrie 2022, 20:07 | 855

Judecătorii și procurorii sunt liberi să-și facă meseria cinstit, dar mulți dintre ei înțeleg libertatea ca pe o posibilitate de a face ce vor. De această părere este președintele Maia Sandu, care a deschis la Chișinău Forumul ”Reformarea Justiției și Combaterea Corupției 2022”. De succesul reformei în justiție depinde cât de repede va deveni Republica Moldova un stat membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, a mai declarat Maia Sandu.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Astăzi, nimeni din reprezentanții puterii nu-i amenință pe judecători și procurori, cerându-le să facă lucruri ilegale, să ia decizii ilegale. Ei toți sunt liberi. Liberi să aplice legea. Liberi să facă justiție. Din păcate, în continuare, o parte dintre ei înțeleg libertatea ca pe o posibilitate de a face ce vor ei - să comită abuzuri, să-și negocieze deciziile pentru a obține foloase necuvenite, ca urmare a emiterii deciziilor ilegale sau a tergiversării acestor decizii."

Potrivit președintelui, sistemul trebuie curățat de urgență.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Eu sunt foarte îngrijorată de tergiversarea în sistemul judecătoresc a examinării unor dosare importante, dosare de importanță națională, inclusiv dosare care vizează resurse financiare și proprietăți publice semnificative. Astăzi, acest comportament de tergiversare nejustificată sau de adoptare a deciziilor ilegale, cu suspiciune de încasare a beneficiilor necuvenite, nu este sancționat de nimeni."

Maia Sandu regretă că unii judecători și procurori nu iau lucrurile în serios.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Transparența trebuie să fie asigurată, comunicarea trebuie să fie impecabilă, probele trebuie să fie solide pentru a nu da motive de interpretare. În caz contrar se pune la îndoială credibilitatea reformei și o dată cu ea, credibilitatea viitoarei justiții. Parcursul șablon al dosarelor cu circ, cu procese interminabile și fără finalitate este o altă nedumerire a oamenilor. Dosarele prost instrumentate, fără dovezi clare, aruncate în public și prin care unii sunt aduși în fața presei pentru show sunt păguboase."

Șefa statului a declarat că îi pare rău că au murit oameni din cauza că a fost tolerată corupția în sistemul medical, iar banii pentru echipamente moderne și medicamente de calitate au ajuns în buzunarul hoților. Un alt regret este că Republica Moldova a pierdut miliarde care puteau fi investite în creșterea nivelului de trai al oamenilor.

Opinia ta contează. Comentează!