Un bloc dat în exploatare cu 10 ani în urmă le dă mari bătăi de cap locatarilor
Social 15 octombrie 2020, 20:18 | 35904

Un bloc dat în exploatare cu 10 ani în urmă le dă mari bătăi de cap locatarilor. Potrivit acestora, construcția s-ar putea prăbuși în cazul unui seism mai puternic. Toate problemele se trag de la parcarea subterană, ai cărei pereți sunt îmbibați cu apă. Locatarii se tem că pereții vor ceda și cer implicarea autorităților. De partea cealaltă, firma de construcție declară că în zece ani, locatarii au refuzat să utilizeze locurile de parcare.

Locatarii blocului de pe strada Nicolae Testemițeanu 37 se plâng că parcarea subterană a fost construită cu nereguli, iar dacă nu vor fi întreprinse măsuri imediate, baza clădirii va fi afectată.

GHENADIE BAMBULEAC, locatar: "Noi considerăm că este un pericol real în ceea ce privește rigiditatea acestui bloc de locuit, pentru că el e greu și dacă se fisurează, iată dacă ne uităm atent ne uităm că deja a început să cadă chiar și de pe armatură - betonul. Dacă să ne uităm mai atent peste tot sunt amplasate cabluri de înaltă tensiune. Nu știu cine a permis amplasarea și conectarea acestor cabluri în situația în care există atâtea probleme legate de umiditate în această zonă, în general."

CORNELIU CREȚU, locatar, arhitect: "Armătura și toate elementele de armătură ar trebui să aibă o protecție, măcar de 3,5 cm, de beton, iar aici, ea ruginește, se vede, se macină pur și simplu. -Adică nu sunt 3 cm?- Chiar deloc, uitați-vă, eu pun mâna pe armătură."

Proprietarii susțin că, atunci când au procurat apartamentele, nici nu bănuiau că blocul e cu probleme.

LUDMILA BOCAN, locatară: "Ne pasă de situația care s-a format, pentru că într-adevăr ceea ce se face în subsol, eu de exemplu locuiesc aici de aproape 2 ani și nu am știut care sunt problemele, dar ele sunt foarte evidente."

ELENA GROSU, locatară: "Ce ne deranjează că ea este temelia casei și să nu ne trezim la o bucată de noapte sub parcare.- De când au apărut problemele astea? -Ele au fost din start, noi am făcut foarte multe interpelări nici o soluționare nu s-a făcut, dacă și s-au făcut, s-au făcut doar de spălatul ochilor, cum s-ar spune."

În plus, proprietarii susțin că nici măcar nu pot folosi locurile de parcare pe care le-au achiziționat.

Sunt probleme nu doar cu parcarea, dar și cu ascensoarele vechi.

De cealaltă parte, administrația firmei de construcție susține că proprietarii de la bloc refuză să utilizeze parcarea subterană, întrucât ar fi nevoie de achitarea serviciilor corespunzătoare. Administratorul companiei afirmă că toate regulile de construcție au fost respectate, iar scurgerile după ploile recente sunt în proces de a fi înlăturate.

ANDREI STEPANENCO, administrator firma de construcții: "Nu e vina noastră că oamenii nu au vrut să utilizeze parcarea mai bine de zece ani. Ei refuzau să folosească parcarea. Este și logic. Pentru lumină, pentru ordinea din parcare, trebuie de plătit. Nu nouă, ci companiei care se va ocupa de acest lucru. Proprietarilor nu le convenea acest lucru și au decis să nu utilizeze parcarea."

Locatarii de la bloc sunt în așteptarea rezultatelor expertizei, care ar indica cauza exactă a neregulilor.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie