Consiliul Concurenței nu intenționează să publice raportul de investigație privind piața petrolieră
Economic 3 iunie 2021, 19:58 | 1257

Consiliul Concurenței refuză să publice raportul de investigație privind piața petrolieră, la cererea patronatelor din agricultură. Acest lucru ar reprezenta o încălcare a legislației, afirmă autoritatea, care a expediat raportul doar instituțiilor vizate - Președinția, Parlamentul, Serviciul Informații și Securitate, și Procuratura Generală.

Patronatele din agricultură au cerut raportul de investigație pornind de la faptul că ”majorarea în lanț a prețurilor la carburanți va provoca creșterea prețurilor la produsele agricole”. În răspunsul său, Consiliul Concurenței afirmă că publicarea raportului ar reprezenta o încălcare a legislației.

CONSILIUL CONCURENȚEI DESPRE RAPORT: "Publicarea raportului de investigație ar fi o încălcare gravă a legislației, care ar da posibilitatea companiilor vizate în investigație de a ataca în judecată acțiunile ilegale și ar stopa adoptarea deciziei definitive. În partea ce ține de multiplele solicitări de publicare a raportului de investigație și emitere „grabnică” a unei decizii, Consiliul menționează că toate acțiunile sale sunt ghidate de respectarea procedurilor și termenelor legale."

Precizările vin în contextul ultimilor declarații publice de învinuire a Consiliului Concurenței privind evoluțiile pe piața produselor petroliere. Anterior, mai mulți politicieni au solicitat publicarea raportului cu privire la piața petrolieră. Federațiile naționale ale patronatelor și sindicatelor din agricultură și industria alimentară au solicitat ca raportul să fie dat publicității în zece zile. În caz contrar, acestea amenință cu pichetarea sediilor Consiliului Concurenței și ANRE. Sindicaliștii consideră că scumpirea petrolului va conduce la creșterea prețurilor pentru mărfurile agroalimentare, fapt care va diminua competitivitatea produselor producătorilor pe piața internă.

Opinia ta contează. Comentează!