Image-Description
Nicu Popescu: În relaţiile cu Ucraina, Moldova se află la fundul gropii, pe care continuă s-o sape
Politic 12 decembrie 2019, 15:05 | 2776

Fostul ministrul al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Nicu Popescu, vede două scenarii posibile de dezvoltare a relațiilor moldo-ucrainene. Prima ar fi adoptarea unei poziții dure, pe față, pe când a doua mai puțin vizibilă, însă la fel de incomodă pentru actualele autorități de la Chișinău.

Nicu popescu este de părere că, din perspectiva Ucrainei, lucrurile sunt simple: Republica Moldova este o țară guvernată de o echipă prezidențial - guvernamentală profund ostilă Ucrainei.

„Din perspectiva Kievului, Moldova este condusă de un președinte pentru care Crimeea este un teritoriu rusesc, și un ministru al apărării care, analizând războiul din Donbas, a ajuns la concluzia că armata ucraineană a fost învinsă de spiritul separatiștilor din Donbas și nu de militarii și BUK-urile livrate de către Federația Rusă. Asta vede întreagă elită politică ucraineană atunci când se uită pe hartă și își amintește de Republica Moldova”, scrie fostul ministru pe pagina sa de Facebook.

Ținând cont de acest „background”, Ucraina are acum două modalități de a aborda în continuare relația cu Moldova, subliniază el.

„Ucraina are acum două modalități de a aborda în continuare relația cu Moldova. Prima cale este adoptarea unei poziții dure în care asupra țării noastre se vor face presiuni politice, și eventual economice, publice. A doua cale este la fel de dură, dar mai puțin vizibilă: pe față Ucraina va continua să se comporte diplomatic cu Republica Moldova dar în realitate va pune actualilor noștri conducători niște condiții foarte dure pentru ca această relație, aparent normală, să continue”, precizează Nicu Popescu.

În opinia sa, "următoarele încăierări diplomatice moldo-ucrainene se vor da în jurul hidrocentralei de la Novodnestrovsk".

"Moldova intră în aceste încăierări dintr-o poziţie diplomatică foarte slabă faţă de Kiev. Foştii prieteni de la Bruxelles şi Washington nu vor avea mare chef să intervină politic în sprijinul Moldovei la Kiev. Prietenii de la Moscova nu-s de mare ajutor la Kiev. Chiar din contra. Iar Moldova, în loc să-şi întărească poziţiile în negocierile cu Kievul, continuă să şi le slăbească prin dezechilibrarea continuă a politicii externe. În relaţiile cu Ucraina, Moldova se află acum la fundul gropii, iar proverbul englez spune că, în asemenea situaţii, este important să te opreşti din săpat. Moldova însă se pare că abia începe", avertizează fostul șef al diplomației de la Chișinău.

Opinia ta contează. Comentează!