Senatorii sunt îngrijorați de felul în care Facebook şi Instagram afectează sănătatea mentală a copiilor
IT şi Ştiinţă 6 octombrie 2021, 16:05 | 1519

Membri ai Congresului american au atacat Facebook şi l-au acuzat pe Mark Zuckerberg că e în goană după profituri, în timp ce face bravadă de siguranţa utilizatorilor. Membrii Congresului au cerut autorităţilor de reglementare să investigheze afirmaţiile, potrivit cărora, Facebook afectează sănătatea mentală a copiilor, relatează Reuters. Mark Zuckerberg a luat apărarea companiei sale, spunând că acuzaţiile contravin obiectivelor Facebook.

În cadrul unei audieri în Comisia pentru Comerţ din Senat, avertizorul de integritate Frances Haugen a cerut transparenţă în legătură cu modul, în care Facebook îi ademeneşte pe utilizatori să dea scroll în permanenţă, oferindu-le firmelor de publicitate o mare oportunitate de a ajunge la aceştia.

FRANCES HAUGEN, avertizor de integritate: "Conducerea companiei ştie cum să facă Facebook şi Instagram mai sigure, dar nu adoptă schimbările necesare, pentru că a pus profiturile astronomice deasupra oamenilor."

"Atât timp cât Facebook funcţionează în umbră şi îşi ascunde cercetările de verificarea publică, nu poate fi trasă la răspundere. Este nevoie de o acţiune din partea Congresului", a spus Frances Haugen, fost manager de produs din echipa Facebook de combatere a dezinformării. Ea a părăsit compania, care valorează aproape 1.000 de miliarde de dolari, cu zeci de mii de documente confidenţiale.

Senatorul republican Dan Sullivan şi-a exprimat îngrijorarea faţă de felul în care reţelele de socializare Facebook şi Instagram afectează sănătatea mentală a copiilor.

DAN SULLIVAN, senator republican: "Peste 20 de ani, ne vom uita înapoi şi ne vom întreba cu toţii ce a fost în capul nostru."

Frances Haugen a dezvăluit că ea este persoana care a oferit documentele folosite de o anchetă recentă a Wall Street Journal şi într-o audiere în Senat despre modul în care Instagram le afectează pe adolescente. Ea a comparat serviciile de social media cu substanţe care dau dependenţă. Senatorul democrat Richard Blumenthal, preşedintele Comisiei pentru Comerţ, a spus la rândul său că Facebook ştia că produsele sale dau dependenţă. El a cerut ca Mark Zuckerberg să fie audiat în Congres. Mark Zuckerberg trebuie să se privească la rândul său în oglindă, a declarat Blumenthal.

La câteva ore după această audiere, Zuckerberg a luat apărarea companiei sale, spunând că acuzaţiile contravin obiectivelor Facebook. "Afirmaţia că promovăm deliberat conţinut care îi face pe oameni mai furioşi în scopuri de profit este profund ilogică", a scris el pe Facebook. Potrivit lui Zuckerberg, Congresul trebuie să adopte reguli care să clarifice vârsta legală la care adolescenţii pot folosi serviciile de internet, cum să li se verifice vârsta acestora şi cum să se găsească "un echilibru între intimitatea adolescenţilor şi accesul părinţilor la activitatea lor".

Opinia ta contează. Comentează!