Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au înaintat moțiune simplă asupra activității Ministerului Justiției
Politic 14 octombrie 2021, 20:16 | 1072

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au înaintat moțiune simplă asupra activității Ministerului Justiției. Documentul intitulat ”Subminarea principiilor statului de drept și subminarea justiției” a fost prezentat în plen de către deputatul socialist Vasile Bolea. Potrivit lui, principala îngrijorare a opoziției ține de arestarea lui Alexandr Stoianoglo, acțiune calificată de Bolea și de colegii săi de bloc drept ”un atac împotriva Procuraturii Generale”.

La citirea moțiunii simple de la tribuna Parlamentului, Vasile Bolea a declarat că întreaga societate vede implicarea ministrului Justiției Sergiu Litvinenco în procesele de înfăptuire a justiției și promovarea de către acesta a unei politici de subminare a Procuraturii Generale.

VASILE BOLEA, deputat al BCS: "Domnule ministru, și de data aceasta ați înșelat așteptările electoratului în domeniul reformării reale a justiției. Personal ați realizat serialul ”marțea neagră” din data de 5 octombrie 2021, când a fost reținut procurorul general. Personal ați exercitat presiuni asupra membrilor Consiliului Superior al Procurorilor în vederea organizării spectacolului reținerii procurorului general."

În opinia lui Vasile Bolea, actuala guvernare a făcut cu aportul Ministerului Justiției ”tot posibilul ca să subjuge justiția”, iar acum ”încearcă să întoarcă Republica Moldova în perioada statului capturat”. Despre capturarea statului, dar în engleză, a vorbit și deputatul Partidului Șor, Marina Tauber, pentru că la ședința plenară erau prezenți raportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Dragi raportori! Noi simțim că statul nostru, Republica Moldova, care aspira la Uniunea Europeană și continuă să încerce să adere la UE, se transformă într-un stat capturat, în care opoziția nu are drepturi și vedeți cum majoritatea parlamentară reacționează chiar acum.

În replică, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, spune că este contestat de către cei care s-au aflat anterior la guvernare, deoarece aceștia ”au ce pierde”.

SERGIU LITVINENCO, ministru al Justiției: "Drumul spre o justiție dreaptă și o luptă veritabilă împotriva corupției nu va fi ușor. Foarte mulți au fost, sunt și vor fi împotrivă. Pentru că au ce pierde. Dar pe mine nu mă interesează ce vor pierde politicienii alungaţi de la guvernare, pentru că şi-au bătut joc de ţară decenii întregi. Pe mine mă interesează ce își dorește majoritatea cetățenilor acestei țări."

Potrivit lui Litvinenco, societatea își dorește ”un stat puternic, cu instituții funcționale, în care cei care fură de la oameni sunt deferiți justiției”.

Opinia ta contează. Comentează!