Mitinguri de susținere au avut loc în Japonia, Statele Unite și Australia
Externe 29 noiembrie 2022, 20:21 | 409

În China a început anchetarea unora dintre persoanele, care s-au adunat la protestele din weekend față de restricțiile COVID-19, scrie Reuters. Poliția a rămas în număr mare pe străzile capitalei Beijing. În mai multe țări se organizează proteste în solidaritate cu manifestanții din China, unde se cere demisia președintelui Xi Jinping. Mitinguri de susținere au avut loc și în Japonia, Statele Unite și Australia.

Unii manifestanți au ținut în mâini foi albe, un act de sfidare tacită a cenzurii impusă de China.

Alții aduc flori în memoria victimelor ucise în incendiul din orașul Urumqi. Oamenii susțin că din cauza restricţiilor de deplasare, o stradă îngustă era blocată de maşinile parcate şi astfel a fost îngreunată intervenţia pompierilor pentru a stinge focul din bloc. Oficialii din Urumqi au negat învinurile aduse.

China a anunţat marţi că îşi va accelera campania de vaccinare a persoanelor vârstnice împotriva maladiei COVID-19, după ce a înregistrat un număr record de infectări în ultimele zile, informează AFP. Anunţul a fost făcut după o serie de proteste considerate istorice. La sfârşitul săptămânii trecute, sute de persoane au ieşit în stradă în China în mai multe oraşe mari, printre care Shanghai şi Beijing, protestând împotriva izolării şi restricţiilor impuse de autorităţi pentru a lupta cu epidemia de coronavirus. Prin dimensiunile sale teritoriale, această mobilizare pare a fi cea mai importantă după manifestaţiile pro-democraţie din 1989, reprimate în mod brutal.

Opinia ta contează. Comentează!