Rusia s-ar putea confrunta în curând cu o incapacitate tehnică de plată a datoriei sale externe
Externe 28 iunie 2022, 16:11 | 493

Rusia s-ar putea confrunta în curând cu o incapacitate tehnică de plată a datoriei sale externe. Din cauza sancțiunilor economice anunțate de Statele Unite și Uniunea Europeană după invazia Rusiei în Ucraina, țara întâmpină dificultăți în a-și plăti datoria externă. Termenul de grație pentru rambursarea unei tranșe de 100 de milioane de dolari a expirat duminică.

Jurnaliștii europeni scriu că ministrul rus de finanțe a catalogat situația drept „o farsă”. Plata dobânzii de 100 de milioane de dolari trebuia să fie efectuată pe 27 mai. Rusia spune că banii au fost trimiși la banca Euroclear, care urma să distribuie plata către investitori. Însă plata a rămas blocată acolo, potrivit Bloomberg News, iar creditorii nu au primit-o.

Între timp, unii deținători taiwanezi de obligațiuni rusești nu au primit plata dobânzilor, potrivit surselor Reuters. Banii nu au ajuns în termen de 30 de zile de la data scadenței, adică duminică seara, și astfel este considerată o neplată. Euroclear nu a vrut să spună dacă plata a fost blocată, dar a declarat că respectă toate sancțiunile. Rusia consideră că orice intrare în încetare de plăți declarată ar fi artificială, în condițiile în care are rezerve valutare de 15 ori mai mari decât datoriile sale, dar sumele sunt înghețate ca urmare a sancțiunilor impuse de țările occidentale.

Ultima dată când Rusia a intrat în incapacitate de plată a fost în 1917, în timpul Revoluției bolșevice, când noul lider comunist Vladimir Lenin a refuzat să plătească datoriile Imperiului Rus. Ultima incapacitate de plată de orice fel a datoriei Rusiei a avut loc în 1998, când țara a fost zguduită de criza rublei în timpul sfârșitului haotic al regimului lui Boris Elțin.

Un sondaj realizat recent de Pew Research în optsprezece țări a relevat că președintele rus Vladimir Putin a ajuns cel mai nepopular politician din lume, iar Federația Rusă este privită negativ de 85% dintre cei intervievați.

Opinia ta contează. Comentează!