La război sunt luați inclusiv bărbați care nu sunt militari în rezervă, deși cei de la Kremlin au promis contrariul
Externe 23 septembrie 2022, 20:05 | 409

Rusia fierbe. Mobilizarea decretată de Putin se desfășoară cu abateri - la război sunt luați inclusiv bărbați care nu sunt militari în rezervă, deși cei de la Kremlin au promis contrariul. Mulți ruși încearcă să pună întrebări, alții beau tărie înainte de a pleca, mamele plâng, iar bărbații sunt petrecuți pe fundal de muzică patriotică. Organizația pentru Securitate şi Cooperare în Europa trage un semnal de alarmă cu privire la intensificarea represiunii în Rusia, pentru a-i face pe opozanți să tacă sau să fugă din țară.

La război sunt luați și studenții. Înainte de a urca în autobuz, acest tânăr a povestit cum a fost citat.

Se întâmplă în pofida faptului că acum două zile, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, dădea asigurări că studenții și elevii nu vor fi mobilizați și le sugera să stea liniștiți.

SERGHEI ȘOIGU, ministrul Apărării din Rusia: "Nu se pune problema de a mobiliza studenți și elevi. Ei nu vor fi mobilizați. Să meargă toți liniștiți la ore și să învețe. De asemenea, nici recruții nu vor fi mobilizați și nici nu vor fi trimiși în zona de război."

Suferă acum nu doar studenții. Deși în document este scris că vor fi luați locotenenți de până la 55 de ani, acest bărbat din regiunea Volgograd a fost mobilizat pentru război, având 63 de ani și două maladii grele. În plus, nu a trecut niciun control medical.

ALEKSANDR ERMOLAEV, locotenent colonel în rezervă: "Nu am trecut nicio comisie medicală. Medicul mi-a zis că pot merge la război cu bolile pe care le am. Ne-au spus că ne vor instrui timp de două săptămâni. Deși, potrivit decretului și indicațiilor ministrului Apărării, chemarea la mobilizare se realizează pentru locotenenți colonel, așa ca mine, de până la 55 de ani. Eu însă am 63."

În Kabardino-Balkaria o femeie l-a întrebat pe comisarul militar de ce i-au fost luați cei doi fii. Acesta a răspuns că nu știe nimic și a adăugat că și-ar fi trimis și el fiul, dar că nu era supus mobilizării parțiale. Iar mamele din Daghestan și-au petrecut în lacrimi fii mobilizați în urma decretului lui Putin.

Într-un alt loc, cei mobilizați se revoltă.

Iar alții au ales să bea mult alcool înainte de a ajunge pe front.

Între timp, manifestanții anti-Putin stau închiși. Într-o secție de poliție din St. Petersburg, protestatarilor li s-a refuzat să li se ofere lenjerie de pat, iar oamenii au fost nevoiți să doarmă la podea.

Opozantul rus Alexei Navalnîi, aflat în detenție, a calificat mobilizarea drept o crimă împotriva Rusiei.

ALEXEI NAVALNÎI: "Dacă este dreptul meu să mă pronunț împotriva acestei mobilizări criminale, când zeci de mii de oameni vor muri undeva în tranșee fără motiv, zeci de mii de familii își vor pierde mama, fratele, tatăl și așa mai departe... Dacă mă opun ca sute de mii de oameni de-ai noștri să fie trimiși să ucidă oameni la fel de nevinovați ca și ei, voi sta 12 zile și atât timp cât va fi nevoie pentru a avea dreptul de a-mi exprima poziția. Iar voi nu mă veți reuși să-mi închideți gura în izolatorul vostru. Este o crimă împotriva țării mele. Este vorba de implicarea a sute de mii de oameni în crima lui Putin."

Rusia îi scutește de mobilizare pe reprezentanții unor profesii: angajați din IT, sistemul bancar și jurnalism. În majoritatea regiunilor este interzis să călătorești în afara zonei de reședință.

Patru deputați ai partidului prezidențial „Rusia Unită” au decis să meargă la război în Ucraina. Acest lucru a fost raportat de secretarul consiliului general al partidului. Iar liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a declarat, în cadrul unei reuniuni că nu va avea loc nicio mobilizare în republică. El a explicat că Cecenia a „depășit planul" cu 254% în timpul războiului din Ucraina. Nu s-a specificat la ce plan se face referire, de către cine și cum a fost aprobat.

Vladimir Putin a anunțat pe 21 septembrie mobilizare militară parțială pe teritoriul Rusiei, invocând un pericol pentru integritatea Rusiei. Purtătorul de cuvânt al Uniunii Europene, Peter Stano, a declarat în replică că este încă o dovadă a faptului că Putin nu este interesat să facă pace, ci urmărește escaladarea războiului. "Este încă un semn al disperării sale privind mersul agresiunii împotriva Ucrainei", a punctat Stano.

Opinia ta contează. Comentează!