O „foaie de parcurs” privind domeniile prioritare de cooperare între RM și România a fost semnată astăzi la București
Politic 23 noiembrie 2021, 15:48 | 819

O „foaie de parcurs” privind domeniile prioritare de cooperare între Republica Moldova și România a fost semnată astăzi la București. Evenimentul face parte din programul vizitei președintelui Maia Sandu, care a fost primită astăzi la Palatul Cotroceni de către şeful statului, Klaus Iohannis. ”Integrarea europeană este un obiectiv major al Republicii Moldova, pe care îl putem atinge şi cu susţinerea prietenilor noştri de la Bucureşti”, a declarat Maia Sandu.

România rămâne cel mai apropiat prieten al Republicii Moldova, a declarat Klaus Iohannis.

KLAUS IOHANNIS, președintele României: "Am subliniat din nou că Republica Moldova se bucură de un sprijin covârșitor, durabil și transpartinic la București. Suntem cu toții dedicați consolidării Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și avansării proceselor de reformă. România va rămâne în continuare cel mai apropiat prieten al Republicii Moldova."

Klaus Iohannis a readus în discuție problema conflictului nestins de la Nistru. Potrivit liderului de la Cotroceni, diferendul transnistrean trebuie soluționat „fără afectarea viitorului său pro-european al Republicii Moldova”. În discursul său, Maia Sandu a vorbit despre „momentul politic unic”, care s-a ivit la Chișinău pentru a obține „rezultate istorice” în relația cu oficialii de la București.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Avem toate pârghiile ca să construim un parteneriat puternic și reciproc avantajos, care ne va ajuta să depășim criza sanitară și criza economică, generată de pandemie. Integrarea europeană este un obiectiv major al Republicii Moldova, pe care îl putem atinge și cu susținerea prietenilor noștri de la București. Ne aflăm într-un moment unic din punct de vedere politic la Chișinău. Există toate premisele pentru a obține rezultate istorice în relația noastră."

Oficial, vizita președintelui Maia Sandu la București are loc în contextul marcării a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale dintre cele două state românești. Cu această ocazie, miniștrii de externe Nicu Popescu și Bogdan Aurescu au semnat o „foaie de parcurs”, privind domeniile prioritare de cooperare între Republica Moldova și România. Acest document are drept obiectiv asigurarea ireversibilității procesului de integrare europeană al Republicii Moldova. El conține patru elemente de bază - consolidarea comunității de limbă, istorie și cultură, fortificarea infrastructurii comune prin construcția de poduri, desființarea roamingului și interconexiuni energetice, susținerea necondiționată a procesului de reforme și a integrării europene, dezvoltarea economică și socială prin asigurarea unor instituții publice moderne și a unei justiții independente.

Opinia ta contează. Comentează!