Fosta conducere a BNM, în instanță
Justiţie 16 octombrie 2023, 19:53 | 683

A avut loc o nouă ședință de judecată din episodul dosarului „Frauda Bancară”, în care figurează fosta conducere a Băncii Naţionale a Moldovei. Printre învinuiți se numără fostul guvernator al BNM, Dorin Drăguțanu, doi foști viceguvernatori, Ion Sturzu și Emma Tăbârță, dar și alte persoane cu funcție de răspundere din sistemul bancar. Aceștia sunt cercetați penal pentru complicitate la escrocherie comisă de către organizația criminală condusă de Vladimir Plahotniuc și de spălarea banilor în proporții deosebit de mari.

Conform probatoriului, pe parcursul anului 2014, guvernatorul Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, precum și cei doi viceguvernatori, Ion Sturzu și Emma Tăbârță, în calitate de persoane afiliate organizației criminale, au acordat instrumentele necesare realizării sustragerilor de bani din Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, inclusiv prin aprobarea în funcțiile de conducere ale băncilor a persoanelor afiliate grupului criminal organizat condus de Ilan Șor. Cei vizați mai sunt acuzați că nu au intervenit în activitatea defectuoasă a acestor bănci.

DORIN DRĂGUȚANU, fostul guvernator al BNM: "Pledez că nu-mi recunosc vina pentru infracțiunea incriminată. Nimic nu este clar, totul este la început, dar justiția o să-și facă treaba."

De la ședința de astăzi a lipsit fostul viceguvernator al BNM, Emma Tăbârță. Anterior, acesta a declarat că toate deciziile pe care le-a luat, aflându-se la conducerea Băncii Naţionale, au fost legale. Avocatul ei a solicitat procurorului de caz să explice rechizitoriul, deorece clientei sale nu-i este clară învinuirea. La fel au procedat și alți avocați.

MARIANA LEAHU, procuror: "În cazul ultimilor două cauze penale care au fost conexate mai recent, aici am finalizat astăzi citirea învinuirilor și respectiv urmează să le dăm explicație în ședința viitoare."

În dosarul cu pricina sunt conexate cinci cauze penale și vor fi audiați peste 100 de martori din partea acuzării. Drept parte vătămată a fost recunoscut Ministerul Finanțelor cu un prejudiciu de 13,5 miliarde de lei. La fel, Ministerul Finanțelor a fost recunoscut în calitate de parte civilă, având în vedere acțiunea civilă depusă în valoare de 22,9 miliarde de lei. Pentru repararea prejudiciului cauzat, procurorii anticorupție au aplicat sechestre pe bunurile fostului guvernator, Dorin Drăguțanu, în valoare totală de 1,6 milioane de lei și, respectiv, pe bunurile fostului viceguvernator Sturzu - de 2,4 milioane de lei.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie