Proiect de lege care interzice orice formă a publicității tuturor tipurilor de jocuri de noroc
Social 10 noiembrie 2021, 20:14 | 828

Guvernul a avizat astăzi pozitiv un proiect de lege, privind interzicerea sub orice formă a publicității tuturor tipurilor de jocuri de noroc, pariurilor sportive și loteriilor de orice fel. Proiectul elaborat de către deputatul PAS Dumitru Alaiba a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței de mâine a Parlamentului. Anterior, mai mulți experți în media s-au arătat îngrijorați că aplicarea unei astfel de legi va afecta financiar posturile TV, radio și portalurile de știri. Unii manageri de televiziune afirmă că publicitatea Loto și a pariurilor sportive ar trebui mai degrabă reglementată, cum se face în Occident, decât să fie interzisă.

În avizul Guvernului se arată că interdicția publicității se va extinde asupra loteriilor, pariurilor la competiții și evenimente sportive. Este vorba inclusiv despre publicitatea la radio și televiziune, în presa scrisă și cea online.

SERGIU LITVINENCO, ministrul Justiției: "Luând în considerare că jocurile de noroc, inclusiv cele cu un risc social scăzut, pot crea dependență, pot afecta situația financiară a persoanei, toate acestea ducând la stări de depresie, izolare de societate, creșterea ratei criminalității și delicvenței juvenile, inițiativa privind extinderea prevederilor legale privind interdicția publicității asupra tuturor categoriilor de jocuri de noroc se consideră a fi justificată."

Directorul Jurnal TV, Adrian Buraga, afirmă că publicitatea Loto și a pariurilor sportive nu ar trebui interzisă integral, ci mai degrabă reglementată, după exemplul țărilor din Uniunea Europeană, precum România, Italia și Spania, unde domeniul este bine dezvoltat și aduce beneficii inclusiv sportului.

ADRIAN BURAGA, directorul Jurnal TV: "Desigur că sunt salutabile deciziile nobile ale unor deputați din Republica Moldova, dar aș vrea să fie conștienți de faptul că aceste decizii tind să ajute pe cineva, dar lovesc în alte segmente. Piața publicitară din Republica Moldova este, cu părere de rău, una foarte mică, iar așa parteneri cu așa bugete mari este foarte greu de găsit. De aceasta venim cu întrebarea - care sunt soluțiile în acest caz și pentru media sau pentru plasatorii de publicitate? Eu așa recomanda să ne uităm și la ce se întâmplă în Europa, în România, spre exemplu, unde acest domeniu de publicitate este foarte bine dezvoltat, dar și foarte bine reglementat."

De altfel, chiar în avizul Guvernului se arată că ”legislația europeană în domeniul jocurilor de noroc este una suficient de liberală, bazată pe principiile de permisibilitate și control, obiectivul prioritar în acest sens fiind evitarea economiei tenebre și cunoașterea situației reale din domeniu de către instituțiile de resort ale statului”.

Un semn de întrebare apare în cazul publicității online, fiind binecunoscut faptul că site-urile străine de pariuri sportive au inundat spațiul virtual, iar pariorii vor continua sa joace pe site-uri străine, neoficiale în Republica Moldova, fără ca să achite ceva în bugetul de stat.

Opinia ta contează. Comentează!