Veaceslav Platon ar fi angajat zeci de persoane pentru a comenta pe rețelele sociale denigrator la adresa Maiei Sandu
Politic 5 august 2021, 15:46 | 2036

Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, ar fi angajat zeci de persoane pentru a comenta pe rețelele sociale denigrator la adresa șefei statului Maia Sandu și a formațiunii pe care a fondat-o în campania pentru anticipate. O confirmă informațiile găsite în unul dintre calculatoarele din casa în care activau trolii atribuiți lui Platon, în posesia căruia a intrat Jurnal TV. De asemenea, au fost depistate imagini video trucate în care Maia Sandu apare alături de Ilan Șor. Imaginile au fost prezentate în cadrul emisiunii „Secretele Puterii”.

În unul dintre calculatoarele găsite la respectiva fermă de trolli au fost găsite sute de fișiere cu linkuri la conturi false de Facebook și fotografii cu care acestea să fie completate pentru a părea cât mai reale. De asemenea, a fost depistat un video în care, la aceeași masă ar apărea Ilan Șor și Maia Sandu și în care, în timpul unor discuții, Șor încearcă să-i transmită un plic. Doar că în aceste imagini, singurele personaje reale sunt Ilan Șor și asistenta care se apropie de cele două persoane aflate la masă. Maia Sandu este creată cu ajutorul realității virtuale. La masă cu Șor stă, într-adevăr, o persoană. Doar că este altcineva, iar cu ajutorul tehnicilor de editare de video de ultimă generație, acesteia îi este atribuit chipul Maiei Sandu. Falsul nu este însă atât de calitativ încât să fie imposibil de combătut, întrucât se vede că fizic este imposibil ca persoana din imagini să fie Maia Sandu. Este vorba despre dimensiunile persoanei prezentate ca fiind Maia Sandu, care arată chiar mai înaltă decât Ilan Șor și aproape la fel de înaltă cât asistenta care se apropie de ei, chiar dacă stă pe scaun. Diferențe evidente se pot sesiza și în secundele în care chipul persoanei date este surprins din față, nu doar din profil, putându-se vedea și elementele de editare video.

Ilan Șor a venit cu o reacție la informațiile difuzate în exclusivitate de Jurnal TV. El susține că informația este falsă și că „politica nu se poate face cu minciuni”.

ILAN ȘOR, președintele Partidului Șor: "Fără îndoială, acesta este un fake și o făcătură de prost gust. Cu toate acestea, falsul atât de neîndemânatic și neprofesionist a orbit, încât se vede cu ochiul liber. Montajul video este de slabă calitate, iar ideea comanditarilor este și mai proastă. Nu se poate face politică bazată pe minciuni, falsuri și fake-uri. Această tâmpenie, falsitate idioată scoate la iveală faptul că oponenții noștri sunt oameni cu defecte, fără onoare și conștiință.”"

Iar Veaceslav Platon susține că va iniția un proces de judecată.

VEACESLAV PLATON, om de afaceri: "Ieri, după cum am înțeles, Alexandru Cozer s-a întrecut pe sine la ticăloșenie și prostie. Făcând falsuri pe cont propriu și apoi atribuindu-le altora, mai ales după ce fanfara campaniei electorale a dispărut – un „spirit” special. Sau mai degrabă absența sa. Mă întreb ce va declara în sala de judecată această perversiune morală, saturată de ură și agresivitate față de tot ce este frumos? Procesul de judecată îl voi iniția astăzi”."

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale precizează că, în cadrul perchezițiilor din 7 iunie curent nu au fost ridicate calculatoare, ci doar două telefoane mobile, care, conform procedurilor legale, au fost transmise pentru efectuarea constatărilor tehnico-științifice. De asemenea, până la moment, pe adresa instituției nu a parvenit vreo sesizare cu privire la pretinsa denigrare a imaginii, ce ar rezulta inclusiv din trucarea unor date în ajunul alegerilor parlamentare din iulie curent.

Și Președinția a venit cu o reacție. Purtătoarea de cuvânt a instituției prezidențiale, Sorina Ștefârța, a menționat că, cităm: „Ceea ce am văzut ieri confirmă o dată în plus lucrurile pe care doamna președinte Maia Sandu le-a spus și cu alte ocazii: falsurile mediatice sunt un pericol pentru orice societate – mai ales pentru o societate care se vrea liberă și democratică - și este nevoie de implicarea statului, inclusiv prin reglementări de ordin legislativ”.

Opinia ta contează. Comentează!